MIquel Buch fent una intervenció al ple del Parlament sobre l'actuació dels Mossos al clàssic

Buch veu «impossible» fer perímetres policials a les nou regions sanitàries per evitar la mobilitat

El conseller d'Interior ha admès que no hi ha prou agents dels Mossos per controlar els desplaçaments de la població durant la imminent desescalada

El conseller d'Interior, Miquel Buch, considera «impossible» que es puguin fer perímetres policials per evitar la mobilitat a les quatre províncies catalanes o a les nou regions sanitàries que planteja el Govern com a unitats territorials per al pla de desescalada, aprovat pel govern espanyol. Buch ha remarcat que no hi ha prou agents dels Mossos per poder fer aquests perímetres per impedir la mobilitat, de manera que és «implantejable».

Per això, ha dit que caldrà comptar amb «la confiança en la ciutadania» i establir controls de seguiment en «llocs concrets», com ja passa amb els controls d'alcoholèmia. D'altra banda, Buch ha admès la «preocupació» de la cúpula dels Mossos i d'Interior per no poder fer proves de la Covid-19 als agents.

El conseller ha remarcat que és el Departament de Salut qui decideix «els procediments» i qui ha de decidir «com s'han de fer». «Per nosaltres començaríem ara mateix» a fer els tests als agents, ha dit, «però és Salut qui ens ha de dir com s'han fet les proves». A més, ha recordat que el TSJC va ordenar que es fessin els tests però el Ministeri de l'Interior va emetre una ordre «contradictòria», i que ara estan «a l'espera del procediment que s'ha de seguir».

Buch creu que els Mossos han de ser compensats per la seva feina durant la Covid-19

D'altra banda, Buch considera que seria «incoherent» que els Mossos d'Esquadra no rebessin una compensació econòmica per la seva feina per l'epidèmia del coronavirus i sí que la rebin altres col·lectius, com el sanitari. «S'ha de buscar un encaix, una solució, i hi estem treballant», ha dit. Torra ja va anunciar dissabte que el Govern estudiaria refer la primera proposta de paga extra als sanitaris i al cos dels Bombers per incloure-hi els Mossos i altres col·lectius.

Buch ha lamentat que el govern espanyol publiqués aquest diumenge la normativa que afectava el transport públic i el comerç que entrava en vigor a la mitjanit, ja que hi ha hagut «poques hores per adaptar-se». El conseller ha explicat que s'han repartit mascaretes higièniques facilitades pel govern espanyol al transport públic després de posar en marxa «un dispositiu amb la màxima urgència i agilitat».