Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dos clients en una carnisseria de Reus durant el confinament

El temps que necessitarà Espanya per tornar a la vida de 2019

La recuperació econòmica pot ser més lenta del que es preveia

Dos clients en una carnisseria de Reus durant el confinament
La situació econòmica podria trigar anys a recuperar-se | Laia Solanellas

El coronavirus ha provocat una crisi sanitària sense precedents a tot el món, inclòs el nostre país i bona part de la Unió Europea. La pitjor conseqüència fins al moment són els milers de morts acumulades, però ja es comença a notar un altre gran problema derivat de la mateixa: l'inici d'una greu crisi econòmica.

Les últimes xifres de l'atur no van ser gens bones i diversos estaments com l'FMI ja calculen que el dèficit es dispararà fins a més d'un 9%. La pregunta que es fa molta gent és: Quan ens recuperarem? Doncs, malauradament, no serà aviat.

Aquest és el punt de vista de Mario Cénteno; economista, actual president de l'Eurogrup i ministre d'Economia de Portugal. En una entrevista per a 'El Mundo', explicava que «necessitarem dos anys sencers per tornar al nivell de 2019», sent optimista fins a finals de 2022 no es podria superar aquest sot en l'economia domèstica encara que tenint clar que «el deute requereix més temps».

Evitar tornar a l'austeritat

El ministre portuguès assegura que tota solució a aquesta crisi implica, a escala europea, «anar tots a una i ajudar-nos a diluir el cost». Insisteix que el que cal és que la UE creï un pla i un fons de recuperació que permeti repartir el cost d'aquesta crisi al llarg del temps.

Aquests diners haurien de començar a injectar-se a «principis d'estiu o final de primavera», un cop els països europeus hagin començat a recuperar la seva activitat. Aquest s'hauria de mantenir al llarg d'aquest 2020 perquè l'economia faci un primer rebot el 2021.

Tot es basa, segons Cénteno, en mantenir la solidaritat entre països europeus, ja que depenem en gran part de nosaltres: «Ens vam comprar béns, flors, pasta. És molt important que entenguem que no vivim en una illa, no estem sols». Només així s'evitaria tornar a l'austeritat, una «recepta del passat» que no és «apropiada» per a aquest tipus de crisi.