URGENT

🚨 Dos morts i diversos ferits en un atropellament massiu a Alemanya

URGENT

👉 Catalunya avançarà al tram 2 de la desescalada i aixecarà més restriccions dilluns

L'espanyol que va veure venir el virus assenyala els dos problemes del pla de Sánchez

El pla de govern té un defecte: sabem els passos que donarem però no quan els podrem donar

Primer dia de sortida a València durant l'estat d'alarma per coronavirus el 2 de maig de 2020
L'Executiu ha decidit una línia d'actuació en què la cautela és la millor consellera | CatalunyaDiari

El govern d'Espanya ha iniciat el pla per al desconfinament gradual generat per la devastadora presència del coronavirus i els seus efectes demolidors. El pla, a priori, passa per la reactivació de l'economia d'algunes empreses, sota les correctes mesures d'higiene, per evitar un nou brot massiu per coronavirus.

Tot i això, i de l'anunci de les fases que se seguiran, molta gent segueix preocupada per la manca de dadesconcretes, com a dates específiques com quan podran tornar a reprendre les classes els més petits o quan podran tornar a veure els seus familiars que resideixen en centres de gent gran, així com els milions de treballadors que volen tornar al seu treball, però no poden.

L'Executiu ha decidit una línia d'actuació en què la cautela és la millor consellera. Malgrat ser una opció adequada, molts sectors saben que no podran desenvolupar la seva activitat amb normalitat. És el cas de les empreses vinculades al turisme i la restauració, les quals veuran el seu aforament limitat a un 30% de la seva capacitat total. La mesura ha estat presa perquè aquest tipus d'activitats econòmiques produeixen grans aglomeracions.

Els dos grans problemes del pla de desconfinament

Així, malgrat que és la línia més segura segons els experts mèdics per evitar altres brots de gran magnitud, hi ha crítiques i descontents per la forma d'actuar de govern per no haver posat dates, segons Tomás Pueyo de 'El Mundo'. Si establim comparatives amb altres països, sabem com es pot arribar a atenuar al màxim la capacitat agressiva del coronavirus: realitzant tests a la població, aïllar els infectats, complir quarantena en cas de ser sospitós, dur a terme un rastreig de contactes, complir les mesures d'higiene, utilitzar mascareta, no desplaçar-se lluny del seu domicili, responsabilitat cívica i limitar les aglomeracions de persones.

Però, de totes aquestes mesures, ¿s'han donat data per poder anar tornant a la normalitat? La resposta és negativa. Aquest és un dels grans problemes que presenta el pla de govern. Sap quins passos hem d'anar assumint, però no ha pogut concretar les dates.

A més, tampoc ha quedat clar com es vol a ajudar a aquells treballadors i empresaris les activitats veuran minvades. Ja sigui el cas de l'hostaleria, com el de la restauració, com el d'oci i totes aquelles activitats que suposin la reunió massiva de persones.

L'altre gran problema és la lentitud. La reactivació gradual de l'economia ha de ser lenta, però això suposa una gran repercussió per a les malmeses arques de l'Estat, ja que una de les nostres fonts d'ingressos més grans anualment és el turisme. Es calcula que les pèrdues en milions d'euros poden ser de desenes de milers. Al principi, es demanava el tancament econòmic com més aviat, ara sembla que s'ha obrir el més aviat possible, perquè l'economia es vegi el menys afectada possible, dins de la realitat que ens marca el virus.

Per dur a terme el pla de desconfinament, el govern s'ha envoltat dels millors especialistes en cada matèria per abordar les pautes a seguir. Però, com dèiem, el pla té el defecte que sabem els passos que donarem però no sabem quan els podrem donar, ja que no han donat dates per a la reactivació econòmica de tots els sectors.


Comentaris

envia el comentari