Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imagen de personas con mascarillas para protegerse se los germenes

El possible boicot a Espanya que es prepara a Europa

Els països europeus menys afectats podrien emprar fórmules de dissuasió perquè els seus ciutadans no viatgin a les zones de la Mediterrània amb més casos de coronavirus

Imatge de persones amb mascaretes per protegir-se els gèrmens
La Comissió Europea preveu eliminar les restriccions de viatge tan aviat com sigui possible i evitar qualsevol classe de discriminació d'origen | Catalunya Diari
 

La desescalada del confinament ja s'ha iniciat en tots els països europeus. A poc a poc tots aniran tornant a una nova realitat que serà més o menys normal en funció de l'evolució del virus a cada país.

No obstant això, sembla molt difícil que aquesta nova normalitat garanteixi els desplaçaments intracomunitaris que tant caracteritzen la Unió Europea.

Pèrdues en el turisme intracomunitari

El turisme representa al voltant del 10% del PIB comunitari i genera més de 25 milions de llocs de treball. Les estimacions a Brussel·les indiquen que els ingressos dels operadors turístics puguin caure fins a un 70%, mentre que el dels creuers i aerolínies, fins al 90% durant molts mesos.

L'amenaça del coronavirus continua sent real per a tot Europa, però les seves conseqüències econòmiques seran molt diferents a cada país.

La raó és òbvia, no tots han patit la pandèmia amb tanta virulència com Espanya i Itàlia, dues de les principals destinacions turístiques a Europa.

«Algunes àrees turístiques a Europa patiran un impacte més gran que d'altres, amb una situació particularment difícil en el sud d'Europa» va admetre aquesta setmana la vicepresidenta comunitària, Vera Jourova.

Possible boicot a Espanya i Itàlia

Aquesta situació preocupa enormement als polítics europeus, ja que temen que a les restriccions imposades se'ls sumi la por dels països europeus a viatjar a les zones més afectades pel virus.

En el cas més extrem, algunes capitals podrien arribar a impedir la sortida dels seus ciutadans cap a zones de major risc. Tot i que no es preveuen unes prohibicions taxatives, sí que es poden emprar fórmules de dissuasió que poden tenir molta incidència en les decisions dels ciutadans.

La imposició de quarantenes forçoses de diverses setmanes, la limitació de vols directes, les mesures de control extremes en els viatges o la imposició de l'anomenat passaport immunològic podrien ser algunes d'aquestes mesures.

Aquest context podria perjudicar greument a Espanya, un país on el turisme estranger és el motor de l'economia i on molts ciutadans europeus compten amb una segona residència.

Mesures per evitar un possible boicot

Per això, la Comissió Europea ha publicat una estratègia de sortida en la qual es contemplen l'eliminació de les restriccions de viatge tan aviat com sigui possible i evitar qualsevol classe de discriminació d'origen.

«No hauria d'haver-hi selecció de qui entra o no segons la seva nacionalitat. La qüestió del passaport sanitari o les mascaretes obligatòries en els vols honestament no recordo que s'hagi discutit en l'últim Col·legi de Comissaris, però cal un enfocament holístic», va recalcar Jourova.

La Unió Europea tem que hi hagi aliances entre països menys afectats per fomentar el turisme entre els seus territoris, procurant sortides a països veïns a través de vehicles privats i evitant viatges a la Mediterrània.

Alguns sectors europeus advoquen per establir territoris permesos per al viatge en funció de la situació epidemiològica de cada regió i no del país en general. En el cas espanyol, podrien limitar els viatges a Madrid o Catalunya, però no a les illes o a la costa andalusa.

Els ministres de nou països, incloent-hi Espanya, França o Itàlia, han fet circular una carta demanant «un pla de recuperació europeu per a la indústria turística que inclogui mesures coordinades i específiques a curt i mitjà termini per tal de donar suport al sector».

De moment, Alemanya ha rebutjat qualsevol compromís perquè es manté en la postura de limitar els viatges fins que la situació ho permeti.

«Fins que no sigui el virus el que s'agafi unes vacances haurem de limitar els plans de viatges. És el control de la infecció el que dicta el calendari», ha explicat aquest diumenge el ministre de l'Interior, Horst Seehofer.