Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La portaveu del Govern, Meritxell Budó, en roda de premsa amb fons blau i mascareta

Desgavell en el Govern de Catalunya amb el teletreball

La consellera de Presidència i portaveu del Govern ha reconegut que la Generalitat no té competències per a fer-ho obligatori
La portaveu del Govern, Meritxell Budó, en roda de premsa amb fons blau i mascareta
Budó corregeix Homrani: el teletreball és una recomanació, no una obligació | cedida

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha corregit aquest dimarts al conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i ha afirmat que el teletreball és una recomanació i no una obligació perquè la Generalitat no té competències per a fer-ho obligatori.

Ho ha dit en roda de premsa telemàtica després del Consell Executiu, després que aquest mateix dimarts El Homrani hagi assegurat que el teletreball i el treball a distància «són obligatoris» per a totes les empreses, públiques o privades, que puguin implementar-lo.

Budó ha sostingut que el decret de l'estat d'alarma no atorga a la Generalitat la competència per a «regular aquest àmbit en centres privats», i ha reclamat que les comunitats autònomes puguin tenir aquesta possibilitat.

Malgrat no ser obligatori, ha recordat que tant el Procicat com el Consell de Relacions Laborals (CRL) han acordat la necessitat de promoure i prioritzar el teletreball, per la qual cosa considera que fomentar el treball a distància és un «deure de les empreses».

Preguntada pels missatges contradictoris que s'han llançat des del Govern sobre aquest assumpte, ha reconegut que no pot estar satisfeta amb la comunicació que està duent a terme l'Executiu català i que han de millorar-lo «per a evitar generar confusió a la població».

Treball insisteix que les empreses que no promoguin el teletreball poden ser sancionades

El Departament de Treball insisteix que les empreses que no promoguin el teletreball poden ser sancionades a través de la llei de salut pública, que es va modificar amb el decret 30/2020, que regula el règim sancionador d'incompliment de mesures per prevenir la covid-19 però no fa esment específic a la feina distància. 

El secretari de Treball, Josep Ginesta, ha admès que el Govern no té competències per regular el teletreball però ha defensat que sí que en té per assegurar-se que es prevenen i limiten els contagis «de la mateixa manera que s'ha cessat l'activitat de sectors», com la restauració. Segons Ginesta, aquest decret habita inspectors de treball i de sanitat a actuar per fer complir les mesures preventives per combatre la pandèmia.

El secretari de Treball ha admès que «l'aterrament del règim sancionador» de les actuacions per aplanar la corba de la covid-19, també en el cas del teletreball, és «complex».