Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb una mascareta

El govern espanyol retira el toc de queda obligatori i el deixa en mans de les comunitats autònomes

Els governs autonòmics podran decidir les mesures a partir del 9 de novembre

Imatge d'arxiu del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb una mascareta
El toc de queda en mans de les comunitats autònomes | Catalunya Diari

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el decret de pròrroga de l'estat d'alarma per un període de sis mesos que sotmetrà a criteri del Congrés dels Diputats aquest dijous. El decret modifica els articles 9 i 10 del document original de diumenge passat i suprimeix la vigència actual per a tot el país de la restricció de mobilitat entre les 23 hores i les 6 hores.

D'aquesta manera, a partir de l'entrada en vigor de la pròrroga el 9 de novembre, els governs autonòmics tindran la potestat de decidir quines limitacions de mobilitat estableixen segons els indicadors. Segons la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, es tracta de donar empara legal als territoris per actuar.

L'executiu de Pedro Sánchez disposa per ara de 48 hores més per acabar de negociar el suport parlamentari a la mesura, que ara per ara només disposa del 'sí' garantit del PNB, Nueva Canarias i els quatre diputats del PDeCat. El PP ja ha advertit que només donarà suport a una pròrroga màxima de vuit setmanes, mentre que els socis parlamentaris de l'executiu, com ERC, veuen bé la mesura però reclamen una fórmula perquè el Congrés pugui votar-la mentre estigui en vigor.

Modifiquen els horaris dels Mossos d'Esquadra de cara al toc de queda

El director general dels Mossos d'Esquadra, Pere Ferrer, ha acordat modificar horaris als agents del cos per a tenir la màxima disponibilitat dels efectius policials per a donar cobertura a l'estat d'alarma i al confinament nocturn. Segons la resolució, consultada per Europa Press, es requereix la disponibilitat dels agents policials suficients i de l'adopció de mesures de caràcter excepcional per a donar una resposta eficient en termes de seguretat i garantir el compliment de les funcions de vigilància, inspecció i control de les mesures establertes per les autoritats sanitàries.

El document signat per Ferrer contempla la possibilitat de modificacions en la jornada laboral, de les franges horàries d'incorporació i finalització del servei i fins i tot que es puguin denegar les sol·licituds d'assumptes personals, hores acumulades i guàrdies no presencials per a incrementar el nombre d'efectius mobilitzats.

El comissari cap, Eduard Sallent, el passat 25 d'octubre de 2020, va sol·licitar al director que emetés d'una resolució per a flexibilitzar la gestió de la plantilla policial, amb la finalitat de poder disposar dels recursos humans necessaris i per a fer efectives les mesures necessàries durant la declaració de l'estat d'alarma a Catalunya.