La portaveu del Govern, Meritxell Budó, en roda de premsa amb fons blau i mascareta

Budó reclama a l'Estat que injecti recursos als sectors afectats per les restriccions

La consellera de Presidència lamenta que el govern espanyol no faci els deures

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha reclamat aquest dimarts a PSC i Comuns que traslladin el «crit d'ajuda» de la Generalitat al govern espanyol perquè aportin recursos i injectin liquiditat per a ajudar als sectors afectats per les restriccions imposades per la pandèmia del coronavirus. «Els demanem que facin un crit d'alerta i d'ajuda perquè reclamin als seus companys de partit que no facin deixadesa de funcions. La reconstrucció econòmica i social de país requereix no defugir de les responsabilitats», ha manifestat en la seva compareixença en la Diputació Permanent del Parlament sobre la gestió de la pandèmia.

Budó ha lamentat que l'actitud del govern central obliga la Generalitat a fer «autèntics jocs de malabars» per a ajudar als sectors més afectats, i creu que la pandèmia ha evidenciat de nou que els catalans necessiten disposar de totes les eines d'un estat propi per tal de poder avançar com a societat. En aquest sentit, ha recordat que el Govern ha donat fins ara 867 milions d'euros en ajudes directes a col·lectius afectats, alhora que s'ha preguntat on estan les ajudes directes per part de l'Executiu central, destacant que és qui té totes les eines i recursos d'un estat: «Zero euros de liquiditat en ajudes directes».

«L'Estat no ha fet els deures»

La també portaveu del Govern ha reivindicat que, sobre la base de les competències de la Generalitat, han reduït la càrrega fiscal dels sectors afectats per les restriccions, una cosa que creu que hauria de fer el govern espanyol també. «L'Estat ha de fer uns deures que no està fent, ni tan sols amb mesures que tindrien cost zero, però un impacte immens en el control de la pandèmia, com dictar l'obligatorietat del teletreball», ha remarcat.

Davant aquesta situació, Budó ha manifestat que la pandèmia ha evidenciat que el repte de l'independentisme «és més necessari que mai si es vol donar resposta a les necessitats de la gent». «Els estats més petits tenen més capacitat per a donar resposta als reptes del món actual, com les conseqüències de la pandèmia. Un estat propi ens hauria permès disposar de les nostres competències, de recursos i accedir de manera directa als fons europeus», ha lamentat.