Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont i Laura Borràs.

Puigdemont vol ajornar les eleccions: La decisió que pot fer caure Borràs com a candidata

Borràs prefereix mantenir la data electoral per evitar la ingerència del Tribunal Suprem en la campanya

Carles Puigdemont i Laura Borràs.
Laura Borràs i Carles Puigdemont discrepen en els seus posicionaments sobre l'ajornament de les eleccions a Catalunya. | ACN

Divergències en el si de JxCat sobre la possibilitat d'ajornar les eleccions del proper 14 de febrer a causa de la complexa situació epidemiològica que viu Catalunya. Segons explica aquest dimecres, 13 de gener, el digital 'Voz Pópuli', Laura Borràs i Carles Puigdemont mantenen criteris diferents sobre l'ajornament electoral: mentre el cap de llista i líder del partit s'inclina per passar els comicis a la primavera, en un context epidemiològic previsiblement millor; Laura Borràs preferiria, segons aquesta informació, que es mantingués la data del 14 de febrer.

Borràs preferiria mantenir les eleccions per al 14-F

La raó principal per la qual Borràs prefereix mantenir la data de la convocatòria és evitar que la causa que té oberta al Tribunal Suprem, on se l'acusa de prevaricació, malversació de fons públics, frau i falsedat documental quan era presidenta de la Institució de les Lletres Catalanes; irrompi en plena campanya electoral i pugui minar les seves opcions, que passen per superar ERC.

Per terminis judicials, és impossible que Laura Borràs pugui ser jutjada pel Suprem abans del 14 de febrer, de manera que l'ombra que genera la investigació del Suprem tindria molta menys presència en campanya. En canvi, la pròrroga electoral a la primavera provocaria, amb una alta probabilitat, que el judici a Borràs es produís en la prèvia electoral, cosa que la podria perjudicar pel que fa a les seves aspiracions en els comicis.

Hi ha, a més, un segon argument de fons: si Borràs és escollida diputada al Parlament de Catalunya a les eleccions, això l'obliga a deixar el Congrés i per tant, la causa no pot ser jutjada pel Suprem, que l'hauria de traspassar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), instància que prefereix Borràs. Així, aquest pas seria gairebé segur si els comicis fossin el 14 de febrer, però si s'ajornen, la cosa es complica: només que el Suprem acordi l'obertura de judici oral, el cas se'l queda aquest tribunal i, encara que Borràs plegués de diputada a Madrid per ser-ho al Parlament, el judici l'oficiaria el Suprem. Tot plegat, fins i tot, podria dificultar que Borràs fos candidata en un eventual ajornament.

Puigdemont vol guanyar temps

Per contra, Carles Puigdemont veu amb bons ulls la pròrroga de les eleccions. Les darreres enquestes situen Junts per Catalunya en situació d'empat tècnic amb ERC i, en algunes d'elles s'ha començat a situar els 'puigdemontistes' per sobre dels republicans. El líder de la formació creu que uns mesos més de marge poden mantenir la tendència i consolidar el 'sorpasso' a ERC que els permetria seguir liderant un futur executiu.

Aquesta seria, doncs, la diferència de criteris entre Carles Puigdemont i Laura Borràs sobre l'ajornament electoral que apunta 'Voz Pópuli'. Un ajornament que, amb el pas dels dies, pren força i que segons s'ha desvelat aquest dimecres, el Govern proposarà als partits a la reunió que ha de prendre una decisió definitiva el proper divendres. S'especula ja amb la data del 16 de maig.