Dues dones aplaudint des dels balcons de casa seva

València es prepara per un confinament a casa: «És un descontrol»

Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana, es planteja sol·licitar formalment a l'executiu el confinament domiciliari

L'augment exponencial de casos a la Comunitat Valenciana obliga la Generalitat a reclamar al govern central la possibilitat de decretar un confinament domiciliari, tal com va anunciar Mónica Oltra, vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, en roda de premsa fa uns dies: «No es pot descartar l'escenari d'un confinament parcial», afirmava el passat 8 de gener.

 

Compromís i Podem també estan pressionant en aquesta direcció als seus socis de govern PSPV-PSOE, demanant en les últimes hores a Ximo Puig que sol·liciti a l'executiu permís per poder confinar a casa seva a la població valenciana davant el descontrol de la pandèmia en aquesta regió.

Les dades de la Comunitat Valenciana

Dissabte passat, la Comunitat Valenciana va batre un nou rècord amb 6.240 nous contagiats i 2.337 ingressats per Covid-19. De fet, la taxa d'ocupació d'UCI ronda ja el 35%, sent el 25% el límit que considera el govern central per ser qualificat un territori d''alt risc'. Els hospitals estan col·lapsats i el nombre de morts diaris per coronavirus ha tornat a augmentar.

 

La Comunitat Valenciana ha suspès les operacions no urgents i ha habilitat llits als hospitals de campanya de València, Alacant i Castelló. La incidència acumulada està ja en 400 contagis per cada 100.000 habitants, amb una taxa de positivitat que preocupa i molt, ja que és la més alta del país i arriba al 25%, un indicador que dibuixa un mapa desolador per a les pròximes setmanes.

Ximo Puig ha mogut fitxa

La Generalitat ja no té més eines per restringir els moviments de la població, i després de dies de pressions, Ximo Puig es planteja sol·licitar formalment a Pedro Sánchez un confinament domiciliari per a la Comunitat Valenciana. En pocs dies ha passat de rebutjar el confinament domiciliari a veure'l com una mesura necessària.

 

Així ho afirmava el passat dissabte en roda de premsa: «No es pot descartar res», referint-se al confinament domiciliari. La Generalitat Valenciana imposaria un confinament parcial en què només es permetés sortir al carrer per anar a treballar o a classe, o per fer compres bàsiques i anar al metge. Però Podem demana més, i demana un confinament més estricte, que inclouria tancar escoles i universitats.

L'estat d'alarma actual no permet el confinament

Cal recordar que l'actual estat d'alarma decretat per Pedro Sánchez, que estarà vigent fins al maig, no contempla la possibilitat del confinament domiciliari, de manera que l'executiu central hauria de decretar un nou estat d'alarma.

 

En l'actual document només es contempla la possibilitat que les autonomies facin canvis en el toc de queda, les limitacions de reunions, els tancaments perimetrals de regions o municipis, i el control d'aforaments, però no l'aplicació d'un confinament domiciliari.

 

Per tant, Salvador Illa s'ha mostrat contundent sobre la petició de diverses comunitats autònomes d'aplicar el confinament domiciliari: «Les mesures acordades el 22 d'octubre són suficients», ha afirmat.

 

En la mateixa línia s'ha manifestat Fernando Simón: «No estem en una situació similar a la de la primera onada, crec que podem aconseguir controlar aquesta tercera onada sense necessitat d'un confinament domiciliari estricte com va passar al març. Si ens fixem en les dades, la segona onada va ser més important que la primera. Estem en dades similars a la segona onada, quan no hi va haver confinament domiciliari. Durant la primera onada va ser molt superior, però no es notificaven tants casos», ha afirmat.