Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El forn Ca Ralet de Vallmoll, reconeixement a més d'un segle de feina

Ha estat un dels guardonats per la Conselleria d’Empresa i Coneixement de la Generalitat amb el Premi Nacional als establiments comercials centenaris

Joan Banús, actual propietari del forn Ca Ralet.
Joan Banús, actual propietari del forn Ca Ralet. | Cedida

 

El forn Ca Ralet porta des de 1889 donant servei de pa i coques a Vallmoll. L’establiment està ubicat al carrer Mossèn Llop i ha passat de pares a fills i nebots. El comerç ha vist passar una guerra, una crisi econòmica i s’ha reinventat oferint en l’actualitat set varietats diferents de coques de recapte, un dels seus reclams. Ara, la Generalitat ha reconegut la trajectòria d’aquest forn i és un dels comerços catalans guardonats amb el Premi Nacional als establiments comercials centenaris.

Encara no s’ha fet l’acte oficial d’entrega del guardó, ja que tot just s’acaba de concedir, però  es farà properament al Palau de la Generalitat amb la presència del president Quim Torra. Allà també hi assistiran orgullosos els actuals propietaris de Ca Ralet, Joan Banús i Josepa Molet.

«Estem molt satisfets que es reconegui la nostra trajectòria en un moment en què es tanquen botigues contínuament», afirma Joan Banús. La Generalitat convoca aquest premi cada any, per tal de donar reconeixement a aquells establiments que tenen més d’un segle i que continuen amb el llegat familiar de cent anys enrere.

Per optar al guardó s’han de complir un seguit de característiques, omplir un formulari i fer arribar documentació que acrediti l’antiguitat de la botiga i també s’ha de demostrar que el comerç sempre ha sigut de la mateixa família. 

Salvador Banús, pare de Joan Banús, treballant en el forn.
Salvador Banús, pare de Joan Banús, treballant en el forn. | Cedida

 

Des de Ca Ralet van presentar-se com a candidats abans de l’estiu. «Vaig trobar un document del 1914 on deia que el meu besavi era propietari d’un forn i que havia adquirit un motor de dos cavalls de força per alimentar una instal·lació elèctrica d’una màquina de pastar pa», explica Joan Banús. Tot i això, l’establiment data de 1889, moment en què els besavis de l’actual propietari va començar a fer pa en el forn, que ja existia, però no han trobat documents tan antics que ho acreditin.

Banús també explica com la seva àvia va fer front al negoci tota sola en els moments en què hi havia guerra.  «Era vídua i va tirar endavant amb l'ajut de dos jornalers», explica. 

Ca Ralet és l’últim artesà del poble

El forn és l’únic establiment de tot Vallmoll que té aquest distintiu de la Generalitat. La resta d’oficis artesans s’han anat perdent i, actualment, és l’últim artesà que hi ha al poble. No obstant això, segons afirma el propietari, no és fàcil viure només de fer pa en els temps que corren.

Imatge actual de Ca Ralet, a Vallmoll.
Imatge actual de Ca Ralet, a Vallmoll. | Cedida

 

«Avui dia es pot trobar pa calent en una benzinera o en un supermercat, no té res a veure amb temps enrere», confessa el forner i explica que en època dels seus pares es gastaven molts més quilos de farina que no pas actualment. Per això ara la seva marca de la casa són les coques de recapte, amb set varietats diferents que fan les delícies de tots aquells que les tasten.