Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una cabina telefònica situada al passeig Prim de Reus

Les cabines telefòniques de la demarcació de Tarragona registren una trucada cada dos dies

La província compta amb 283 aparells i cadascun d'ells té un cost de manteniment de 281,25 euros | Tenen el servei assegurat fins al 31 de desembre d'aquest any

Imatge d'una cabina telefònica situada al passeig Prim de Reus
Imatge d'una cabina telefònica situada al passeig Prim de Reus | Adrià Morte

En un moment on naveguem entre telèfons mòbils, tauletes tàctils i portàtils d’última generació, les cabines telefòniques  s’han convertit en un llegat del passat destinat a la deriva. Aquests elements urbans, tot i estar pràcticament en desús, continuen ben presents en els carrers de les ciutats. A la demarcació de Tarragona, segons dades de Telefónica, podem trobar fins a 283 cabines repartides arreu del territori. Totes elles  registren una mitjana d’una trucada cada dos dies, una xifra similar a la mitjana nacional.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

De la mateixa manera, tal com indica la companyia, és possible que algunes cabines tinguin un  ús escàs o pràcticament nul mentre que d’altres tinguin un volum de trucades que elevi les estadístiques. De fet, aquests aparells poden ser útils quan algú perd o li roben el telèfon mòbil o necessita fer una trucada. Tot i això, aquests casos no són gaire comuns i molt poca gent utilitza aquesta eina. De fet, segons un estudi de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) el 88% dels habitants de l'Estat mai ha utilitzat una cabina de telèfon.

Tarragona i Reus compten amb 35 cabines telefòniques diferents
Tarragona i Reus són les ciutats de la demarcació de Tarragona que compten amb més cabines telefòniques | Adrià Morte

Tarragona i Reus tenen 44 i 35 cabines telefòniques respectivament

Tarragona i Reus tenen, encara que no ho sembli, 44 i 35 cabines telefòniques respectivament. Les dues ciutats són els municipis de la demarcació amb més aparells al carrer d’un total de 283. Tots ells registren una mitjana d'una trucada cada dos dies, una xifra similar a la mitjana nacional. Cal destacar que per llei hi ha d’haver, com a mínim, un telèfon públic en cada municipi de 1.000 o més habitants, al que se suma una més per cada 3.000.

La situació actual queda lluny de la dècada del 1990 quan hi havia fins a 65.000 cabines arreu de l’Estat i eren habituals les converses telefòniques utilitzant aquestes icones urbanes. El 2010 eren 41.347 i la ràpida disminució d’aquest servei s’ha fet efectiva en molts punts del territori fins a arribar als 16.000 aparells actuals en tot l’Estat.

La majoria de les cabines telefòniques funcionen tot i que algunes es troben en males condicions a causa de la brutícia i els actes incívics. Segons la companyia, els aparells suposen un cost de manteniment de 281,25 euros, cosa que és equivalent a 4,52 milions d’euros anuals. 

Imatge d'una cabina telefònica a la plaça de la dona treballadora de Reus
Imatge d'una cabina telefònica malmesa per actes incívics a la plaça de la dona treballadora de Reus | Adrià Morte

Les cabines telefòniques tenen el servei assegurat fins al 31 de desembre del 2019

Les cabines telefòniques es van salvar de la seva desaparició a finals del 2018 quan el govern de l’Estat va aprovar un reial decret que prorrogava un any més la seva inclusió en el servei universal de telecomunicacions. A hores d’ara, el seu futur continua sent incert i caldrà veure quin és el seu destí el desembre del 2019. De propostes, en el cas de desaparèixer definitivament, n’hi ha hagut de tota mena. Des de crear punts de connexió wifi, intercanvi de llibres o espais de zona de recàrrega de mòbil o ordinador portàtil.