L'Ajuntament de Calafell ha anunciat la creació d'un seguit de noves places d'agents cívics amb les quals es vol alliberar els policies d'algunes tasques. Aquesta és la resposta que ha trobat el consistori al problema sorgit per una sentència del Tribunal Suprem que prohibeix que els municipis puguin contractar policies interins. Calafell cobria amb interins «un buit» que hi ha a la plantilla de la policia local, una cosa que ara no es podrà fer.
Per això, des de l'Ajuntament han optat per augmentar el nombre d'agents cívics amb l'objectiu que s'encarreguin d'aquelles tasques que «no és absolutament imprescindible que realitzin agents de l'autoritat», tot i que fins ara les feien. Es tracta de tasques de proximitat com les entrades i sortides de les escoles, la mediació o informació al públic, o el control de l'incivisme al carrer. Així, els agents de policia quedarien alliberats per fer les tasques de seguretat ciutadana o trànsit, que ningú més pot fer.
Tenir més ulls al carrer
L'alcalde de Calafell, Ramon Ferré, ha recordat que en el passat mandat es van convocar diversos concursos per convertir interinatges en places definitives de la policia. Però segons el batlle, «cal tenir en compte que entre que prens la decisió i el nou agent comença a prestar servei, poden passar perfectament dos anys, comptant l’any que han d’estar a l’escola de policia». Ferré apunta que amb els interins es cobria «un buit», perquè les policies locals estaven molt minvades d'efectius per la legislació que impedia cobrir baixes per jubilació».
De totes maneres, el batlle admet que l'interinatge no era una solució satisfactòria, «perquè els interins no podien anar armats ni fer segons quines actuacions». Sense possibilitat de mantenir els policies interins, el consistori es decanta pels agents cívics, els quals l'alcalde ha volgut aclarir que no faran tasques de policia, «sinó unes tasques que no és indispensable» que facin els agents. L'objectiu és «tenir més ulls al carrer», segons ha conclòs el batlle calafellenc.