Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto del logo de CaixaBank.

CaixaBank envia un avís per a tots els catalans que volen un habitatge propi

Si estàs pensant a comprar-te un habitatge, l'anunci de CaixaBank t'interessarà

Passar uns quants anys de lloguer és una cosa que és molt habitual actualment. Una de les raons principals és el preu de l'habitatge. Tot i que a moltes persones els agradaria comprar-se un pis, per a la majoria resulta un somni impossible de fer realitat.

En els últims mesos, a més, cal sumar-li l'increment dels preus. Per això, adquirir un habitatge a Catalunya cada cop és més complicat. I encara més si no es tenen prou estalvis.

Per aquest motiu, des de CaixaBank han volgut fer pública una llista dels municipis que poden ser interessants per tenir un habitatge en propietat. I és que alguns són realment econòmics en comparació amb d'altres de més coneguts.

Els municipis més cars i més barats per comprar un habitatge segons CaixaBank

Durant el primer trimestre del 2022, Sant Sebastià, a Guipúscoa, va ser el municipi de més de 25 mil habitants amb el preu per metre quadrat més elevat. Es va situar als 4.207,8 euros/m².

Foto d'un bloc de pisos.
Els habitatges més cars d'Espanya són a Sant Sebastià. | Getty Imatges
 

D'altra banda, segons CaixaBank, el municipi de més de 25 mil habitants amb el preu per metre quadrat més barat és Puertollano, a Ciudad Real. En aquest cas, se situa a 560,7 euros/m². És a dir, 7,5 vegades menys que l'anterior.

Quins factors influeixen a la taxació d'un habitatge?

A l'hora de revelar el preu d'un immoble, són diversos els factors que cal tenir en compte. No només depèn de l'estat de conservació de l'habitatge, sinó que hi ha moltes altres coses que hi han de quedar reflectides.

Per exemple, és molt important la ubicació geogràfica de l'habitatge, així com la seva orientació. La raó és que d'això en dependrà la seva lluminositat i les hores de llum.

També cal tenir en compte la seva comunicació i l'accés a serveis, la superfície útil i la de les zones comunes. Altres factors són l'estat i l'antiguitat, si té ascensor, calefacció central o quins elements té per augmentar l'eficiència energètica.

Puertollano: les virtuts de viure aquí segons CaixaBank

En aquest sentit, CaixaBank recull al seu bloc que, segons Tinsa, un habitatge mitjà a Puertollano té quatre dormitoris i entre 90 i 110 m². A més, l'antiguitat supera els 30 anys i el seu valor mitjà és de 68.776 euros. Cal tenir en compte que Puertollano és un dels municipis més importants de Castella-la Manxa.

La localitat destaca, entre altres coses, per la promoció de terra industrial. Aquí està situada l'única refineria interior del país, Repsol i, a finals del 2021, tenia 46.036 habitants, segons les dades recollides per l'INE.

Sant Sebastià: què passa amb el municipi més car?

Si anem fins a l'altre extrem, l'habitatge mitjà que s'ofereix a Sant Sebastià és, de manera general, un pis de quatre dormitoris i d'entre 70 i 90 m². Com passa a Puertollano, l'antiguitat sol ser més gran de 30 anys, però el preu de venda arriba als 444.167 euros.

Foto de bitllets de 50 euros.
El preu de l'habitatge a Sant Sebastià no és apte per a totes les butxaques. | Getty Images
 

En aquest cas, parlem d'una de les ciutats amb més turisme del País Basc i que compta amb més de 15.000 llocs de treball relacionats amb aquest sector. D'altra banda, a finals del 2021, tenia 188.102 habitants.

El que passarà amb el preu de l'habitatge el 2023

De cara a saber que passarà l'any vinent, des de CaixaBank Research prediuen que els preus de l'habitatge continuaran augmentant. Això passa a causa de la pujada dels costos de construcció, derivats en part de la guerra d'Ucraïna.

Així mateix, sembla que el nombre de compravendes baixarà un 10% el 2023. Tot i això, els economistes són optimistes i consideren que, segons sembla, no es produirà una bombolla immobiliària a Espanya. Almenys, de moment.