CaixaBank, un dels principals bancs a Espanya, ha llançat una advertència crucial als clients sobre una nova modalitat d'estafa.
L'entitat ha sol·licitat a tots els usuaris que prestin una atenció especial als missatges rebuts per correu electrònic o SMS. I és que podrien ser el darrer truc dels estafadors per accedir a informació personal i bancària.
CaixaBank alerta de l'estratègia dels estafadors
En aquesta ocasió, els delinqüents estan fent servir una tàctica coneguda com a "smishing", una combinació d'SMS i phishing. El modus operandi d'aquesta estafa és enviar missatges de text als mòbils dels clients de CaixaBank.
Als missatges, s'alerta sobre un suposat bloqueig del compte bancari. El missatge convida el destinatari a fer clic en un enllaç per "activar" o "desbloquejar" el compte.
Aquest tipus de frau està dissenyat per enganyar els usuaris i obtenir les seves credencials bancàries. Quan es fa clic a l'enllaç proporcionat, l'usuari és redirigit a una pàgina falsa que imita la web de CaixaBank.
En aquest lloc, se li demana que introdueixi el seu nom d'usuari i contrasenya, els quals són capturats pels estafadors. Amb aquesta informació, els delinqüents poden accedir als comptes bancaris i fer transaccions no autoritzades, deixant les víctimes en una situació financera compromesa.
Com reconèixer un missatge de smishing?
El primer pas per protegir-se contra el smishing és saber com identificar aquests missatges fraudulents. Els missatges fraudulents sovint contenen errors ortogràfics i gramaticals. Un missatge legítim de CaixaBank, o qualsevol altre banc, generalment serà professional i sense errades.
Els missatges de smishing solen ser enviats des de números de mòbil o adreces de correu electrònic que no corresponen a l'entitat bancària. CaixaBank mai enviaria missatges importants des de números de mòbil, sinó des d'adreces de correu verificades.
Els estafadors tendeixen a fer servir tàctiques d'urgència, afirmant que el compte ha estat bloquejat i que cal actuar immediatament. Aquest tipus de pressió és un indicador clar que el missatge podria ser una estafa.
Els enllaços inclosos als missatges de smishing solen portar a llocs web falsos dissenyats per robar informació. És fonamental evitar fer clic a qualsevol enllaç rebut en un missatge sospitós.
Què fer si reps un missatge sospitós?
Si reps un missatge que sospites pot ser una estafa, CaixaBank recomana seguir aquests passos. Primer, evita fer clic a qualsevol enllaç proporcionat al missatge. En canvi, dirigeix-te directament al lloc web oficial de CaixaBank a través del teu navegador.
Si tens dubtes sobre l'autenticitat del missatge, contacta directament amb el servei d'atenció al client de CaixaBank fent servir els canals oficials. Ells poden confirmar si hi ha algun problema amb el teu compte i assessorar-te sobre els passos següents a seguir.