Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Caixer

Si fas això quan vas al caixer, et buidaran el compte: pren nota de l'avís del banc

L'advertència de les autoritats per no tenir problemes en treure diners dels caixers

Els bancs han volgut enviar una sèrie d'advertiments als seus clients, sobretot a aquells que fan un ús freqüent dels caixers. Poden buidar-te el compte si duen a terme un determinat moviment. Els delinqüents sempre han considerat els caixers un lloc perfecte. A més de l'estafa del teclat, també han sorgit noves tècniques i totes tenen el mateix objectiu: furtar els diners aliens.

Com és lògic, aquests estafadors procuren actualitzar i renovar els seus mètodes de treball i alguns resulten totalment desconeguts per a la policia. Per això, convé estar molt atent per no caure en els seus paranys. En el cas del darrer sistema posat en pràctica, se'n pot dir que és quasi imperceptible: ningú se n'adonaria.

En què consisteix aquest nou mètode d'estafes?

El mètode emprat pels lladres és molt senzill. Només cal moure un mòbil sobre un lector de targetes de crèdit sense contacte d'un caixer. L'investigador de la companyia IOActive, Josep Rodríguez, revela que hi ha moltes vulnerabilitats amb els sistemes NFC. Si fas servir amb regularitat els caixers, hauràs comprovat que ja es poden treure diners sense necessitat d'inserir la targeta. Amb aproximar-la al dispositiu n'hi ha prou.

Segons La Razón, aquest expert ha posat en marxa una aplicació que li permet accedir a les dades dels caixers. Des del seu telèfon intel·ligent té la possibilitat de controlar aquests equips. En certa manera, aconsegueix que el mòbil es comuniqui amb el caixer com ho faria una targeta de crèdit.

Per tant, si un usuari tractés de retirar diners aproximant la targeta al lector, accediria a informació molt delicada: tindria al seu abast dades de comptes bancaris. Fins i tot, podria retirar diners fàcilment si passa el telèfon per sobre del lector.

Diners en un caixer automàtic
L'estafa del teclat és molt habitual. | GTRES

A través d'un vídeo va voler denunciar com són de vulnerables els equips que tenen els bancs. Demostra que en passar la targeta pel lector NFC d'un caixer madrileny s'obtenen resultats. En aquest cas va aconseguir que es generés un error a la màquina pel qual va quedar inutilitzable.

A més, a partir de la seva investigació també en va extreure altres conclusions. Va detectar que alguns caixers han de repartir diners en efectiu per mitjà de mètodes de jackpotting. Rodríguez explica que «pot retirar diners simplement si hi passa el telèfon», encara que aclareix que aquest tipus d'atac només funciona en aparells que combinen diferents errors de programari.

L'estafa més coneguda als caixers automàtics

Cal posar molta atenció quan anem al caixer. Una relliscada ens pot costar molt cara. Des de fa poc, ens hem acostumat a tapar els números del caixer amb les mans perquè ningú no conegui el nostre pin. Alguns delinqüents aprofitaven la innocència d'alguns usuaris dels bancs per instal·lar càmeres als caixers. D'aquesta manera tenien la possibilitat de conèixer les contrasenyes amb molta facilitat.

Ara, des de fa una mica més d'un any, s'utilitza també l'estafa del teclat: una tècnica poc coneguda, però que pot esdevenir molt perillosa. Poden obtenir el nostre número personal i de poc servirà que tapem el teclat. Instal·len un teclat fals que resulta molt complicat de detectar per l'usuari. Quan introdueixes la targeta a la ranura i prems sobre els números el pin de la targeta, els reveles aquesta informació.

La Guàrdia Civil assenyalava que, si l'operació és correcta, però el caixer no et dona els diners, possiblement es tracta d'una estafa. La veritat és que l'estafa del caixer té molt d'èxit entre els delinqüents.