Muntatge d´un policia al costat d´un cotxe patrulla i un marc de fotos amb una imatge d´euros

Els caixers automàtics que la policia recomana evitar a l'hora de treure diners

El risc que ens clonessin la targeta seria molt més gran

A l'hora de treure diners d'un caixer només reparem a fer-ho en un terminal associat a la nostra entitat bancària. D'aquesta manera ens estalviarem el pagament de possibles comissions. Però la Policia Nacional acaba d'alertar als ciutadans sobre els caixers que haurien d'evitar sempre que fos possible.

L'avís de les autoritats arriba després que a València desarticulessin un grup criminal dedicat al clonatge de targetes de crèdit. I és que mitjançant aquest sistema van aconseguir obtenir dades personals de les víctimes i més de 196.000 euros.

Davant això, la Policia ha facilitat una sèrie de recomanacions, posant especial èmfasi en les tècniques del 'skimming' i del 'phishing', les quals són les més utilitzades pels delinqüents en aquests instants.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies dels SUCCESSOS més destacats de Catalunya al WhatsApp!

Els perills que amaga l''skimming'

L''skimming' s'està imposant en els darrers temps, i bàsicament es tracta de fer servir elements físics dissenyats per imitar parts d'un caixer. Al seu interior incorporen dispositius electrònics amb capacitat per copiar i emmagatzemar la informació que porten les bandes magnètiques de les targetes.

Totes aquestes dades seran utilitzades posteriorment. A més a més, disposaran del número PIN de les víctimes. Per mitjà de microcàmeres que instal·len als terminals accediran a aquesta contrasenya en el moment en què es tecleja la numeració.

Muntatge d'una noia traient bitllets d'un caixer automàtic al costat d'una imatge de bitllets
A l'hora d'introduir el PIN procura tapar el teclat | Getty Images Signature, Ptnimages

Així doncs, la Policia Nacional ha decidit proporcionar una sèrie de consells per minimitzar els riscos de l''skimming' a l'hora de treure diners del caixer. En primer lloc, proposen que preferentment s'utilitzin aquells caixers que estiguin en interiors. Sí, perquè els que es troben al carrer són més accessibles per als delinqüents.

Cada vegada recorren a mètodes més sofisticats per aconseguir els diners aliens. Així mateix, en cas que hi hagi col·locada una càmera, sempre seria aconsellable tapar el teclat quan s'introdueixi el PIN. També caldrà tenir la mateixa precaució a l'hora de pagar els datàfons.

Es tracta de posar les coses tan complicades com sigui possible als estafadors. Per exemple, una tercera recomanació és que s'eviti deixar a la vista la targeta, i menys en un lloc on no es pugui supervisar. Avui dia ja no cal lliurar-la a ningú per pagar, per la qual cosa en teoria només l'hauria de manipular el titular.

Per últim, proposen que de manera regular es controlin els extractes bancaris, puix que així resultarà més fàcil detectar a temps qualsevol operació no autoritzada i ens estalviarem un disgust.

Si bé els delinqüents actuen durant tot l'any, el període estival és una època propícia per fer-ne les seves. Fem una despesa més gran durant les vacances i possiblement també hi ha una certa relaxació a l'hora de fer les compres i pagaments. Això pot ser aprofitat pels estafadors.

Mà esquerra d'una persona sostenint un bitllet de 20 euros i dos bitllets de 50 euros, en un caixer automàtic
Procura fer servir caixers que es trobin en interiors | GTRES

Parar atenció a la tècnica del 'phishing'

Des de fa molt de temps es denuncien múltiples casos de 'phishing' a tot el país. A través d'aquesta tècnica, els estafadors aconsegueixen suplantar la identitat de les víctimes mitjançant uns sistemes d'enginyeria social.

Els més utilitzats són l'enviament de correus electrònics maliciosos, missatges de text, trucades o fins i tot formularis. Gairebé sempre se solen camuflar fent servir la imatge o l'aspecte d'organismes públics o companyies conegudes, siguin energètiques o bancàries.

D'aquesta manera tan simple aconsegueixen que l'usuari els faciliti les dades personals i bancàries. Així ho tindran més senzill per accedir als seus comptes o fer operacions en nom seu. Per això, les autoritats insisteixen que no se li concedeixi atenció a aquest tipus de comunicacions que arribin per part de desconeguts.

Quan ens entri a la bústia un missatge sol·licitant dades de caràcter confidencial, el primer que caldrà fer serà esborrar-lo. I si tenim algun tipus de dubte, ens posarem en contacte amb la presumpta empresa o organisme que ens envia la notificació per confirmar-ho.