Cal Guitarra del Vendrell, durant els anys 70.

Cal Guitarra en fa 50: el popular bar del Vendrell que celebra l'aniversari amb cançó i vídeo

Son Rumores posen la banda sonora per celebrar el mig segle de vida del local

Entre finals del segle XIX i principis del segle XX, la carretera del Doctor Robert era una de les vies més importants del Vendrell. Per allà hi passava la carretera que anava de Barcelona a Tarragona, motiu pel qual la via congregava un elevat nombre d’establiments destinats a atendre les eventuals necessitats dels viatjants, com ara negocis de lloguer de carruatges, parades de taxis, o sortidors de benzina. I, evidentment, molts locals de restauració, on tots aquells que estaven de pas poguessin aturar-se a recuperar forces.

Una d’aquestes fondes era el bar Bambolina que, situat davant de la part final de la Rambla, va començar la seva activitat a principis del segle XX, i que anys després es convertiria en el Bar Montserrat. El 1970, passaria a mans de Ventura Solé i Maria Torra, i començaria a ser conegut amb el nom de Cal Guitarra, renom amb el qual es coneixia al seu nou propietari. Aquest 2020, Cal Guitarra ha complert 50 anys de vida i, tot i la pandèmia de coronavirus que ho trastoca tot, els seus responsables ho han volgut celebrar com es mereix. Per a fer-ho, han rebut la col·laboració del peculiar grup Son Rumores, que els han dedicat una de les seves divertides cançons.

Esmorzars, plats combinats, batejos i comunions

«Cal Guitarra va ser des del principi un bar d’esmorzars i plats combinats, on també s’hi havien fet batejos i comunions, ja que durant els anys 70 era el doble de gran», explica a TarragonaDigital Pep Solé, fill del Ventura i la Maria. I és que el local tenia al començament una sala contigua força gran, on es feien banquets importants, però que a principis dels anys 80 es va separar del bar i es convertiria en la botiga Joguines Ramon. Pep Solé recorda que, dècades enrere, la carretera del Doctor Robert «era un lloc de pas molt important, fet que va provocar la proliferació de molts bars i entitats bancàries».

Ventura Solé, el primer propietari de Cal Guitarra.
Ventura Solé, darrere de la barra de Cal Guitarra. | Cedida

Per aquest motiu, durant la seva llarga existència pel Bar Montserrat hi han passat moltes figures rellevants, des de Jordi Pujol quan era president de la Generalitat —va venir després dels forts aiguats del juny del 2000— fins a jugadors històrics del Barça de futbol, com Asensi o Rojo, així com el mateix Joan Laporta, en la seva fugaç etapa de polític.

Un altre personatge del qual es recorda molt el seu pas pel bar va ser l’actor espanyol Sancho Gracia, que en aquell moment era protagonista de la sèrie ‘Los Camioneros’, i més tard ho seria de ‘Curro Jiménez’. «Anava amb la seva família dalt del cotxe i va entrar per preguntar al meu pare quina era la carretera per anar cap a Andorra», recorda Solé.

Canvi de lloc el 2014

Cal Guitarra va patir un sotrac important el 2014, quan va haver de deixar el local de la carretera del Doctor Robert perquè finalitzava l’antic contracte de lloguer. El nou contracte suposava un augment important de diners, i els propietaris van decidir abaixar la persiana, no sense abans fer una gran festa de comiat el 28 de desembre del 2014.

Un mes després, però, ja havien tornat a l’activitat en un nou emplaçament, al carrer de Colom, on encara s’hi mantenen. Actualment, s’encarreguen de Cal Guitarra les dues filles del matrimoni, la Rosa Solé i la Montserrat Solé. El seu germà Pep és un dels integrants del grup Son Rumoresconegut pels temes ‘Ke Ti Dit’, ‘Angie Nene’, i ‘Filomena’— que han contribuït a la celebració dels 50 anys aportant la música.

Son Rumores, al davant de l'actual emplaçament de Cal Guitarra.
Son Rumores, gravant el videoclip al davant de l'actual emplaçament de Cal Guitarra. | Cedida

 

Son Rumores hi posen la música

Si un grup és expert en fer homenatges a personatges o bars mítics del Vendrell i el Baix Penedès, aquest és Son Rumores. «La idea va sorgir quan vam tancar el bar al Doctor Robert, de fet, però no s’ha concretat fins a aquest any, i ja ho hem aprofitat per als 50 anys», relata Solé. Ell és un dels quatre cantants del grup, junt amb Xavi Albert, Rovira Valls i Edu Lajas, que és qui ha posat la lletra a la cançó. Una lletra en la qual es recorden anècdotes relacionades amb el local, com les mencionades visites de Sancho Gracia o Jordi Pujol.

L’elenc de músics és, com sempre, molt destacat, amb Pemi Rovirosa, Jimmy Piñol, Juan Antonio Campos o Joaquín García, entre d’altres, i la col·laboració estel·lar de Jordi Mena, guitarrista resident al Vendrell que en l’actualitat acompanya a Enrique Bunbury i en el passat va tocar amb grups com Sau o Sopa de Cabra. Després d’enregistrar la cançó als Sputnik Studios del Vendrell, s’ha fet un videoclip que ha elaborat Arturo Torres, i que s’estrenarà abans que acabi l’estiu. «Son Rumores som una banda ‘callejera’ i de bars», resumeix Edu Lajas. Per aquest motiu, ja preparen un altre homenatge, en aquest cas, dedicat al bar La Juanita de Bellvei.