Amb el nom de Centre de Recerca i Educació Ambiental de Calafell (CREAC) començarà a funcionar d'aquí a pocs dies un nou equipament al municipi, enfocat als projectes de recerca en fauna salvatge de nivell internacional. A Catalunya només hi ha dos centres més d'aquest tipus, ambdós de la Generalitat.
El CREA, que està pendent de resoldre diversos tràmits administratius per començar la seva activitat, estarà ubicat a l'antiga biblioteca de Segur de Calafell, al carrer de Dinamarca. L'espai ha estat cedit pel consistori a un equip científic de nivell mundial, que s'instal·larà al municipi.
Especialitzats en amfibis i rèptils
El centre que es posarà en marxa a Calafell estarà especialitzat en els amfibis i els rèptils, i es faran treballs molt amplis, que inclouen la investigació del verí de les serps, ja que se'n pot arribar a obtenir tractaments per a malalties humanes. De la mateixa manera, podrà acollir fauna salvatge malalta o ferida, per tenir-ne cura o gestionar la seva atenció en altres centres. Un dels projectes estarà relacionat amb la recuperació del tritó del Montseny, una espècie autòctona catalana que està en greu perill d'extinció.
Però a més a més, el CREA tindrà un vessant educatiu. A més de permetre les visites en un espai d'exposicions, podrà acollir pràctiques universitàries o treballs dels centres de secundària, en àmbits relacionats amb les ciències naturals. El regidor d'Ecologia Urbana, Aron Marcos, ha remarcat que el centre farà un treball relacionat amb la manera de tenir «una fauna més sana», que transmeti «menys malalties als humans», un aspecte molt relacionat amb la pandèmia que s'està vivint.