Les temperatures de l'última nit d'aquest mes de juny, dia 30, han estat rècord per elevades en algunes localitats de l'interior del territori català. La causa de tot plegat va ser la combinació de l'arribada d'una massa d'aire molt càlida a nivells mitjans amb l'aparició de molts núvols baixos que van ser persistents a pràcticament tot Catalunya al llarg de la nit del dilluns 29 al dimarts 30 de juny. Fins i tot, en alguns casos, aquests núvols van deixar roines o plugims molt febles que no van fer res més que incrementar encara més la sensació de xafogor i que la nit fos de més mal dormir.
Nit insòlita en un mes de juny
Normalment, al llarg dels mesos estivals quan tenim entrades d'aire més càlid que ens donen pics de calor, aquestes situacions, acostumen a ser més aviat seques i no porten tanta nuvolositat associada. Per tant, els cels asserenats de nit afavoreixen que les temperatures puguin baixar més. Enguany, no va passar això, la massa d'aire era molt humida i procedent de l'Atlàntic i va afavorir l'aparició de molts núvols baixos, fins i tot, sent més espessos del que es preveia i més extensos.
Aquesta nit la temperatura no ha baixat dels 20 ºC a trams del litoral, Alt Empordà i vall de l'Ebre.
Els núvols van fer que la mínima d'ahir dimarts fos la més alta en un mes de juny a 8 de les 146 estacions de la XEMA amb >10 anys de dades, sobretot a valls del Pirineu pic.twitter.com/9simadCFXq— Meteocat (@meteocat) July 1, 2020
Tot plegat va provocar que la calor emmagatzemada a l'interior de Catalunya durant el dia quedés atrapada al llarg de la nit, a causa dels núvols, fent que molts indrets de l'interior o, fins i tot, del Prepirineu no baixessin dels 20ºC, convertint-se en la primera nit tropical de l'estiu. En el cas de la XEMA (Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques) del Servei Meteorològic de Catalunya, fins a 8 observatoris de l'interior van registrar la temperatura mínima rècord més elevada en un mes de juny, des de fa com a mínim 10 anys. Destaca
Diferències amb l'onada de calor del juny de 2019
A diferència de la situació de fa un any, molts us preguntareu com pot ser que sigui rècord si va fer molta més calor l'any passat. Doncs teniu raó, però de nit no en va fer tanta en aquests indrets de l'interior i era amb una sensació de xafogor gairebé inexistent. L'explicació recau en el fet que, en aquell cas, la massa d'aire era totalment africana i seca, molt seca. Per tant, les baixes humitats i l'absència de nuvolositat durant les nits afavorien que les temperatures baixessin en picat a la que marxava el sol tot i que partíem de molt amunt.
De fet, en molts indrets de l'interior de Catalunya on s'assolien més de 42ºC durant el dia, al llarg de la nit, amb les humitats tan baixes i els cels asserenats, es baixava a 15ºC o inclús per sota d'aquesta marca sense problemes. És per això que, gràcies a les baixes humitats, no es van assolir rècords de temperatura mínima elevada, i sí de temperatures màximes.