Són les nou del matí i la sala de plens de l’Ajuntament de Tarragona ja bull. Però no d’ambient sinó de calor. La calor serà de fet la protagonista de la jornada. Els ventalls, botelles d’aigua i esbufecs dels polítics, l’attrezzo d’una sessió que acomiada el curs polític. Una sessió intensa, que a mig matí semblava que hagués d’acabar aviat, però com sempre, s’ha acabat allargant fins ben entrades les tres de la tarda, i això que l’alcalde anava demanant repetidament «ser breus». Això si, una jornada plena de debats de ciutat, d’aquells que interessen als ciutadans. El que faltarà saber és si totes aquelles mesures aprovades avui s’acabaran per implementar o no.
Els Jocs Mediterranis, protagonistes del ple d’estiu
Cap sorpresa. Els Jocs Mediterranis han centrat bona part del debat. I dic cap sorpresa perquè amb les dues mocions presentades, una pel PSC i l’altra per la CUP, es preveia una jornada, no monotemàtica, però si molt centrada a parlar del tema. El debat ha començat amb la votació sobre una instrucció que té a veure amb el personal de la Guàrdia Urbana que va participar en els Jocs i que preveu remunerar-los les hores extres.
Retrets de l’oposició a l’alcalde per no haver previst amb més antelació aquest tema. Un tema que implica anar sumant xifres al pressupost destinat als Jocs. Uns retrets que han molestat, i molt, a l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros. Un Ballesteros que avui ha recorregut en més d’una ocasió a la ironia per respondre a algunes intervencions. «És un estat soviètic això? Veritat que no? Si estiguéssim en un estat soviètic ho haguéssim pogut preveure, perquè en un estat soviètic qui mana decideix el que passa. Però sortosament estem en una societat diversa i oberta», ha etzibat als seus contraris. I ha afegit: «No hi ha res com parlar des del desconeixement».
La mesura s’ha aprovat i el ple ha continuat. Els Jocs han tornat a sortir a debat amb la moció del PSC per reconèixer el treball dels voluntaris, forces de seguretat, personal sanitari i de l’Ajuntament durant els Jocs. Una iniciativa a la qual molts li han trobat un regust amarg. La CUP, ERC i ICV han criticat al partit de l’alcalde per utilitzar els voluntaris d’escut davant les crítiques que han aixecat els Jocs, i li han reclamat fer una auditoria exhaustiva sobre el que s’ha gastat i quin és l’impacte econòmic que han tingut. «No ens agrada l’ús públic que vostès fan dels voluntaris. Els utilitzen d’escut contra les crítiques», ha dit Pau Ricomà, portaveu d'ERC, després de votar que si al reconeixement.
La mesura s’ha aprovat amb 19 vots a favor. Rubén Viñuales (Cs) s’ha referit al comissionat dels Jocs, Javier Villamayor: «S’ha menjat molts marrons, molts i no tots seus. A vegades focalitzem en la persona equivocada». Ha sigut una picada d’ullet entre el portaveu de Ciutadans i el socialista. Ciutadans diu que no demanarà un ple monogràfic sobre els Jocs, però si que espera una auditoria.
Altres qüestions del ple
S’ha parlat i força sobre els pisos turístics i si cal o no regularitzar el sector. La proposta l’ha portada al ple la CUP amb una moció que busca anticipar-se als problemes que estan vivint altres ciutats amb l’augment de turistes i la problemàtica dels pisos. Dídac Nadal, portaveu del PDECat a Tarragona, s’ha mostrat a favor de regular el sector, però ha dit que més enllà de les propostes de la CUP, n’hi ha d’altres, ERC hi està d’acord. Ciutadans ha donat la raó al govern, i ha assegurat que «s’està fent bé la feina». Ha assenyalat, a més, els beneficis que pot treure una ciutat del turisme si se sap fer bé i ha dit que en tot cas el que no vol és ser «una ciutat aparador», com Barcelona.
I com no podia ser d’altra forma la qui ha contestat a tots aquests comentaris ha estat Inma Rodríguez, la consellera de turisme qui feia pocs dies havia presentat un estudi sobre la situació dels pisos turístics a la ciutat. «Tarragona no té un problema de massificació turística i no el tindrà», ha dit convençuda. I ha reclamat a la Generalitat més recursos per detectar i sancionar els pisos il·legals.
També s’ha parlat del retard en els pagaments de les subvencions a les associacions de veïns. Un retard que ha generat ampolles i que va portar als responsables de les entitats a demanar el cessament de la consellera al capdavant, Elvira Ferrando. «L’Ajuntament no es pot escudar darrere una baixa laboral d’una persona», ha deixat anar Jordi Martí de la CUP. Totes les agrupacions han volgut posar de manifest la gran feina que fan les persones de les associacions de veïns per tirar endavant una tasca de forma altruista.
Hi ha hagut temps per debatre sobre l’autovia A-7 al seu pas per Tarragona, sobre la situació del barri de la Part Alta i el seu futur o fins i tot sobre el camí de ronda. Moltes propostes, debat intens i una calor forta que ha obligat a fer diversos descansos al llarg del matí. Amb aquesta jornada el consistori deixa enrere un curs polític mogut que es reprendrà al setembre, després que els regidors hagin pogut gaudir d’uns dies de vacances, i la ciutat hagi celebrat la seva festa major d’estiu, Sant Magí.
NOTÍCIES RELACIONADES:
Associacions veïnals demanen a Ballesteros la destitució d'Elvira Ferrando