Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Calorades més freqüents a l'Àrtic despertaran una amenaça dormida

Un estudi realitzat a Canadà assegura que la fosa del permafrost del terra àrtic provocarà un fort augment de l'emissió de gasos d'efecte hivernacle, que accelerarà l'escalfament global

El desgel de l'Àrtic, causa de l'acceleració del Canvi Climàtic | Cedida

 

La dinàmica atmosfèrica de l'hemisferi nord aquesta primavera està donant contrastos molt sorprenents i alarmants. No és molt senzill que, al nord-oest de Rússia, pràcticament dins del cercle polar àrtic, s'arribin als 30ºC, una temperatura freqüent a les nostres latituds catalanes. Tot i així, a Hongria i Croàcia els termòmetres marcaven al mateix temps 7 i 8ºC, un fred més típic d'hivern.

Aquest fet va succeir el cap de setmana passat a Koynas, al districte de Óblast, una zona que al maig no acostumen a superar els 10ºC, i són més de 15ºC més altes del que és habitual. Un flux d'aire molt calent va arribar fins a l'Àrtic provinent del nord de l'Orient Mitjà, fent reviure l'estiu.

Aquest cap de setmana passat van assolir-se els 30ºC al cercle polar ártic
Aquest cap de setmana passat van assolir-se els 31ºC al cercle polar ártic | Meteociel

 

L'any passat ja es va produir onada de calor semblant al nord d'Escandinàvia que va disparar els termòmetres en zones de l'interior del cercle àrtic a més de 30ºC. El canvi climàtic pot ser el culpable que aquests episodis anormals de calor siguin més freqüents i aquest fenomen ajudaria a aixecar un gran perill a la zona.

La situació preocupa els científics, els efectes són greus en un sol episodi d'escalfament: l'aigua absorbeix la calor i això fa que el gel es fongui més ràpid, afegint que la capa és cada vegada més fràgil i prima, aquestes calorades podrien ser devastadores a la llarga i despertarien una amenaça climàtica molt més gran.

Si es fon el permafrost, provocarà l'alliberament de gasos amb conseqüències molt negatives

Aquest augment de la temperatura 20ºC per sobre del que és normal posa en perill la capa congelada tot l’any del subsol, que protegeix bosses de gasos d'efecte hivernacle que s'han format allà per la descomposició de matèria orgànica. Si s'alliberen, els científics preveuen que augmentarà el ritme de l'escalfament global.

Segons l'estudi d'uns investigadors de la Universitat de Guelph, al Canadà, a mesura que la temperatura augmenta, es redueix el permafrost, els microorganismes descomponen la matèria orgànica congelada a terra i desprenen CO2, metà i òxid nitrós. La calor amenaça amb modificar paisatges que van trigar milions d'anys a formar-se.

L'ecosistema gelat es fon abruptament i amenaça amb despertar les reserves de metà que hi ha en profunditat, un gas que té un efecte hivernacle molt més fort que el diòxid de carboni.

«Estem veient com desperta aquest gegant adormit just davant dels nostres ulls. Està passant més ràpid del que ningú va predir», va assegurar un investigador canadenc. I va afegir que ha pogut comprovar que, tot i que la «abrupta descongelació afecta menys del 20% de la regió del permafrost», les «emissions de carboni d'aquesta regió relativament petita tenen el potencial de duplicar els efectes negatius de l'escalfament global».

Davant d'aquesta situació, l'equip de científics ha recomanat reforçar els controls sobre aquest sector de l'Àrtic i els efectes del seu desgel, amb la necessària declaració de l’emergència climàtica pels països europeus per salvar l'Àrtic i el clima de la Terra.

També et pot interessar...