Un nou mapa a nivell mundial detecta els punts negres de la contaminació a tot el planeta a partir de les emissions a l’atmosfera de diòxid de nitrogen a causa de la pol·lució emesa pels vehicles a les grans ciutats. Un greu problema de salut mediambiental que provoca cada any la mort de milions de persones.
Així ho informa l’Agència Espacial Europea (ESA) en un comunicat en què explica que la informació s’ha extret del satèl·lit Copernicus Sentinel-5P, llançat l’octubre de l’any 2017 per localitzar els punts més contaminants del planeta. L’aparell compta amb el sensor Tropomi, el més avançat del sector per detectar els gasos contaminants a l’atmosfera amb una resolució mai vista fins ara.
Ja ha lliurat informació clau sobre el diòxid de sofre i el monòxid de carboni, per exemple. Ara, a partir de les mesures recopilades entre l’abril i setembre de l’any 2018, s'ha fet una mitjana per mostrar exactament on el diòxid de nitrogen està contaminant més l'aire.
- També et pot interessar: La Terra assoleix nivells de CO² mai vistos en milions d’anys
Europa Occidental i la Xina, unes de les zones més contaminades
Si ens fixem en el mapa global, unes de les zones més contaminades de tot el planeta són l’Europa Occidental i, especialment, la Xina. La pol·lució detectada és fruit del trànsit i de la combustió de combustibles fòssils en processos industrials. Uns gasos que poden causar molts problemes respiratoris.
Zones d’Estats Units, l’Índia o el sud d’Àfrica també destaquen per l’alta contaminació. Pel que fa a Espanya, els punts més contaminants són les ciutats de Madrid i Barcelona i les seves àrees metropolitanes.
Els instruments d’alta precisió del satèl·lit Copernicus són tan detallistes que no només perceben la contaminació de les grans àrees urbanes mundials, sinó que també detecten la pol·lució en ciutats mitjanes, centrals elèctriques i naus industrials concretes, les principals autopistes i, inclús, vaixells. De fet, l’instrument Tropomi és 10 vegades millor que el que utilitza la NASA per detectar la contaminació.