Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Catalunya estrena nou impost sobre els béns luxosos de les empreses

El Govern aprova aquest dimarts l'aplicació de la nova taxa per evitar el frau fiscal de les societats

El nou impost afectarà immobles, vehicles potents, embarcacions, aeronaus, obres d'art i joies   | Cedida

Llum verda al nou impost sobre els béns de luxe de les empreses. El Govern aprovarà aquest dimarts l'aplicació de la nova llei, que afecta les propietats luxoses que estiguin en mans d'una empresa i no siguin necessàries per a la seva activitat: habitatges, vehicles de més de 200 cavalls, embarcacions destinades a l'oci, aeronaus, obres d'art i joies.  Hauran de tributar doncs els luxes que tinguin les societats a títol seu, no associats a la seva activitat econòmica directa. Els béns d'ONG i fundacions destinats a fins no lucratius, en queden exempts. 

L'impost, que fixa una taxa progressiva d'entre un 0,21 i un 2,75% sobre aquests actius considerats 'improductius', es va aprovar al Parlament l'abril de 2017, però es va recórrer i el Tribunal Constitucional en va suspendre l'aplicació. El febrer de 2018 va acceptar una modificació plantejada a la llei i la va decretar constitucional. Avui, serà una realitat, tal com avança 'El Periódico'. 

L'objectiu: evitar que es passin luxes particulars com a necessaris per a l'empresa

La intenció del Govern és impedir que les empreses eludeixin el pagament d'impostos sobre aquests béns luxosos, camuflant-los dins dels actius de la seva activitat empresarial. Inicialment, només havien de tributar els béns immobles, els vehicles de motor potents, les embarcacions i les aeronaus. Però amb les esmenes de CSQP i la CUP, s'hi van afegir les joies, antiguitats i obres d'art.

No són poques les empreses que tenen a nom seu béns de luxe, quan en realitat són utilitzats a nivell personal  pels socis, partíceps i familiars d'aquests. La nova llei proposa adequar la titularitat jurídica d'aquests actius, a la seva titularitat real. «D'aquesta manera s'aconsegueix una redistribució de la renda i, al mateix temps,  lluitar contra el frau fiscal», expliquen fonts del Govern. 

La Generalitat desconeix la quantitat de contribuents als qui afectarà la nova mesura, així com el nombre de béns que gravarà el nou impost. En aquest sentit, destaquen que una bona font que podria facilitar aquesta informació seria l'impost de societats, però que es tracta d'un tribut estatal que no s'ha cedit a les comunitats autònomes, explica 'El Periódico'. 

 

També pots llegir...