Vuit aspectes clau de la nova Llei de ports de Catalunya

La nova llei contempla una simplificaci贸 en l'administraci贸 organitzativa i es proposa reduir les emissions de CO2

Imatge del port de l'Ampolla
Imatge a猫ria del port de l'Ampolla | ACN

 

La setmana passada, el Parlament de Catalunya va aprovar una nova Llei de ports i transports en aig眉es marines i continentals. Aquesta normativa es va comen莽ar a tramitar durant la legislatura anterior per貌 finalment no es va poder tirar endavant a causa de l'aplicaci贸 de l'article 155 de la Constituci贸. En la intervenci贸 del conseller de Territori i Sostenibilitat, Dami脿 Calvet, durant el debat celebrat aquests darrers mesos previs a la votaci贸 de la proposici贸 de llei, va destacar que aquesta nova Llei 芦茅s una oportunitat perqu猫 el sector n脿utic continu茂 sent un dels motors econ貌mics del pa铆s禄.

Entre els aspectes m茅s destacats d'aquesta nova normativa que regular脿 els ports catalans (a excepci贸 del de Barcelona i Tarragona, que s贸n de titularitat estatal i tenen la seva pr貌pia regulaci贸) en destaquem vuit aspectes claus, per entendre millor la import脿ncia d'aquesta nova Llei:

1. Una llei que calia renovar

Actualment, el sistema portuari catal脿 est脿 integrat per 45 ports, que s贸n titularitat de la Generalitat. Destacar que d鈥檃quests 45 ports, en 18 hi ha activitat pesquera; 5 tenen activitat comercial i 3 reben creuers. La nova llei aprovada pel Parlament substituir脿 a la del 1998 que, davant dels canvis que s鈥檋an anat produint al llarg d鈥檃quests anys i les tend猫ncies de futur, s'havia d'actualitzar.

2. Simplificaci贸 de l'organitzaci贸 administrativa

Un dels punts m茅s destacats d'aquesta nova llei 茅s el canvi en l鈥檕rganitzaci贸 administrativa dels ports catalans de manera que, a partir d鈥檃ra, el Departament de Territori i Sostenibilitat s鈥檈ncarregar脿 de planificar i regular els ports i l鈥檈mpresa p煤blica, Ports de la Generalitat, estar脿 al capdavant d'aquestes infraestructures i s'ocupar脿 de la seva gesti贸 鈥攄irectament o indirectament鈥 d'una forma integral del sistema portuari catal脿.

3. Morat貌ria de set anys

Aquesta nova normativa d贸na prou seguretat jur铆dica i autosufici猫ncia als ports de la Generalitat pel que fa a les inversions i en la gesti贸 i aplica una morat貌ria de set anys per la construcci贸 de nous equipaments n脿utics, fet que, segons explicava el conseller Calvet en seu parlament脿ria:  芦ens prepara millor per afrontar les oportunitats de futur禄. 

El conseller Calvet, al mig, amb representants del Departament de Territori i Sostenibilitat i membres de la pon猫ncia de la Llei i del sector n脿utic.
El conseller Calvet, al mig, amb representants del Departament de Territori i Sostenibilitat i membres de la pon猫ncia de la Llei i del sector n脿utic | cedida

4. Fer m茅s sostenibles les infraestructures portu脿ries

D鈥檃ltra banda, aquesta llei tamb茅 pret茅n ser m茅s respectuosa amb el medi ambient, ja que, aposta per introduir elements m茅s sostenibles per contribuir en la lluita contra el canvi clim脿tic. A m茅s, tamb茅 preveu regular d'una altra manera aspectes com els dragatges, els transvasaments de sorres, els abocaments, el tractament de residus o la prevenci贸 de la contaminaci贸 atmosf猫rica i ac煤stica, en l铆nia amb la normativa mediambiental de Catalunya.

Tamb茅 contempla l'electrificaci贸 dels ports per tal de reduir les emissions de CO2 i aposta per un creixement sostenible de les infraestructures portu脿ries. En aquest sentit, preveu un nou Pla de Ports 2030 que aposti per l鈥檃profitament o, si cal, l鈥檃mpliaci贸 de les infraestructures actuals.

5. Pla urban铆stic portuari

En relaci贸 amb el punt anterior, les ciutats han viscut molt temps d'esquena als ports. Amb aquesta nova llei es vol continuar impulsant la integraci贸 dels ports a les ciutats. Per aquest motiu, es crear脿 la figura del Pla director urban铆stic portuari amb l'objectiu de reordenar la zona de servei de cada port. Aquest pla t茅 la doble naturalesa tant urban铆stica com portu脿ria. Aix铆 doncs, la nova Llei preveu que els ports, siguin esportius, comercials o industrials, segueixin creixent de forma sostenible i sostinguda i que siguin m茅s permeables a la seva ciutat. 

6. Promoci贸 d'activitats n脿utiques

Destacar que la nova normativa vol promoure les activitats n脿utiques, d'esbarjo, esportives i culturals associades als ports. En aquest sentit, vol incrementar el nombre d'operadors i usuaris que desenvolupin activitats que generin valor oferint uns serveis eficients. En aquesta l铆nia, tamb茅 vol garantir que s'ofereixi un nombre raonable d鈥檃marratges destinats a la n脿utica popular (embarcacions que no superen els set metres d鈥檈slora) i vol potenciar la navegaci贸 esportiva a vela. A m茅s, tamb茅 vol donar resposta als requeriments de les embarcacions d鈥檈sbarjo d鈥檈slores m茅s grans.

7. Promoure la inversi贸 portu脿ria privada

Des de la Generalitat es vol fomentar l'activitat econ貌mica dels ports simplificant i promovent la inversi贸 portu脿ria privada a trav茅s de concessions, sempre mantenint la titularitat p煤blica de les instal路lacions. L'objectiu d'aquesta mesura 茅s agilitzar la col路laboraci贸 publicoprivada per tal que els diferents ports puguin oferir un ventall m茅s ampli de serveis i activitats per a tota mena d'usuaris.

Gran pla general de les barques dels pescadors artesanals de Sitges amarrades al Port d'Aiguadol莽
Imatge d'arxiu d'unes barques amarrades al Port d'Aiguadol莽 de Sitges | ACN

8. Els ports tindran estrelles com els hotels

Com a novetat, preveu que els ports esportius s鈥檌dentifiquin per categories en funci贸 de la qualitatde les seves instal路lacions i serveis. El sistema que preveu la normativa, funcionar脿 de forma similar al dels hotels i es mesurar脿 amb estrelles, de manera que com m茅s estrelles tingui un port, m茅s qualitat ofereix. L'objectiu d'aquesta identificaci贸 de qualitat 茅s incentivar als ports perqu猫 millorin les seves prestacions, a m茅s, d'orientar als usuarisperqu猫 tinguin una guia de refer猫ncia de les instal路lacions dels diferents ports.

La proposici贸 de llei s'ha aprovat en el darrer ple del Parlament, el 27 de novembre, amb els vots a favor de tots els grups, excepte la CUP.

  


Comentaris

envia el comentari