La vicepresidenta d’Afers Econòmics del govern espanyol, Nadia Calviño, ha afirmat que el seu executiu treballa per «donar suport» i no per «buscar desacords» amb la Comunitat de Madrid per a la gestió de la pandèmia. Ho ha dit en una entrevista a TVE, poques hores abans de la reunió entre el president espanyol, Pedro Sánchez, i la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso. Calviño ha apuntat que el seu executiu «seguirà en la línia de donar suport» als governs autonòmics i ha recordat que els ciutadans «ho estan passant malament». «El que hem après en aquests mesos és la importància de treballar junts», ha assegurat.
Tal com ha apuntat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest cap de setmana, Calviño ha afirmat que «el govern no contempla tornar al confinament generalitzat de la població». «No sembla que sigui el necessari en les circumstàncies actuals» perquè la segona onada afecta a llocs «determinats» i cal ser «més quirúrgics» en l’actuació. «Estem en un escenari molt diferent del març i les actuacions han de ser molt diferents», ha afegit.
En aquest sentit, ha posat com a exemple l’actuació del govern d’Aragó, i s’ha mostrat convençuda que cal actuar tenint en compte les «característiques de les zones més afectades», alhora que ha remarcat que el seu govern posarà «totes les mesures» a disposició de les comunitats autònomes i els ajuntaments.
Pròrroga dels ERTO i possible increment de l'impost de patrimoni a les rendes més altes
Sobre la pròrroga dels ERTO més enllà del 30 de setembre, Calviño ha afirmat que malgrat que encara no hi ha acord amb els agents socials (encara queden 700.000 persones en aquest règim) el seu govern té una «voluntat total» d’entesa. En tot cas ha assegurat que aquesta pròrroga ha de cobrir les empreses que «autènticament» es troben en procés de transició. Es tracta, ha apuntat, de «concentrar els esforços» en determinades «empreses» que eren solvents i en «sectors» que «tenen més problemes per reactivar-se».
Així mateix, Calviño no ha descartat un augment de l’impost de patrimoni un 1% a les rendes més altes, però ha advertit que «per ara no hi ha cap decisió adoptada» ni en el si del govern espanyol ni en les converses amb els socis. En tot cas, ha apuntat que cal adaptar els comptes a les noves prioritats, que permetin abordar les inversions necessàries. «Hi poden haver ajustos en els tipus impositius sempre que no posin en qüestió la recuperació econòmica», ha dit.