El panorama econòmic que es preveu a Catalunya després de la crisi sanitària per la pandèmia del coronavirus no és gens esperançador. La Cambra de Comerç de Barcelona presentava aquest dimarts, 5 de maig, un informe amb escenaris de previsió de cara al que resta de 2020 i el proper 2021 de resultes de l'impacte de la crisi de la covid-19, realitzat per AQR-UB amb la col·laboració de l'ens cameral.
Una caiguda del PIB que es nota sobretot en el comerç, el transport i l'hosteleria
Les conclusions són nefastes. La Cambra calcula que l'economia catalana caurà entre un 7,3% i un 10,1% en termes de PIB, en funció de quines siguin les polítiques públiques que es facin per pal·liar els efectes de la crisi. Si ens fixem en la previsió d'atur, el càlcul és que, només aquest 2020, siguin 200.000 els treballadors catalans que perdin la feina, cosa que suposaria una caiguda del 5,1% respecte a l'any 2019. La dada no té en compte els ERTO, que inclouen 700.000 treballadors, però per un període de temps limitat.
Pel que fa al PIB, l'informe desglossa la caiguda per sectors i posa xifres a un impacte negatiu que molts ja preveien. El comerç, el transport i l'hosteleria seran els sectors més danyats per la crisi, amb una pèrdua del 20% en el PIB respecte a l'any passat. El segon sector que rebria un impacte molt negatiu (-18%) seria el de les activitats culturals i esdeveniments recreatius. Els seguirien, amb una pèrdua més controlada, sectors com la construcció, l'immobiliari o la indústria.
Les comarques amb més indústria i turisme, les més perjudicades per la crisi
Sobre l'impacte de la crisi en el teixit productiu, les empreses més perjudicades són les més petites. Més de 22.000 empreses van abaixar la persiana a Catalunya el mes de març, si bé la Cambra apunta que moltes d'elles podrien tornar a obrir «si les polítiques econòmiques ho afavoreixen». Pel que fa a destrucció d'ocupació, en aquest període s'han perdut més de 130.000 llocs de treball.
Finalment, l'informe analitza com impactarà la crisi econòmica per comarques. Les més afectades per la caiguda de l'activitat són les que tenen un pes més important del sector industrial: destaquen el Baix Llobregat, l'Anoia, el Garraf i el Baix Penedès. També es registra un impacte contundent a la Cerdanya, la Vall d'Aran, el Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça, per la forta presència del sector turístic, la pèrdua del qual també ha provocat un important impacte a les comarques de l'Alt Empordà i la Selva.