Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carrer Llovera de Reus, amb gent passejant amb mascareta

Les Cambres de Comerç tarragonines miren cap a Europa per implicar-se en una crisi molt desigual

Tot i preveure una recuperació a mitjà termini, alerten que cal actuar per garantir el futur immediat del teixit empresarial

Carrer Llovera de Reus, amb gent passejant amb mascareta
L'impacte de la crisi ha deixat diferències importants entre sectors i territoris | Laia Solanellas

«A mitjà termini ens recuperarem, no en tenim cap dubte, però a curt termini i en alguns casos, la situació és molt crítica», alerta Joan Canadell, president del Consell de Cambres de Catalunya i de l'ens cameral de Barcelona. En una visita feta la setmana passada a la Cambra de Reus, des de totes dues entitats es va analitzar breument la situació del teixit empresarial de cada àmbit.

En el cas català, Canadell exposa que «hi ha sectors que són els més perjudicats, com el turisme, la restauració, els hotels i també la cultura, són els més damnificats». La mateixa diversitat de realitats es pot trobar en clau territorial. «Hi ha llocs on gairebé s'ha reforçat, com al Pirineu, les Terres de l'Ebre i una part de la Costa Brava nord; per contra, Barcelona o la Costa Daurada són dels que han patit més».

A les comarques d'influència de la Cambra de Comerç de Reus s'han registrat situacions similars. El seu president, Jordi Just, apunta que «les zones de la Terra Alta, la Conca de Barberà o Cambrils, pel que fa al turisme, han tingut unes diferències importants, i això ens ha de fer estudiar un canvi de paradigma».

Un altre exemple clar d'aquesta radiografia, i que heterogeni està sent fins ara l'impacte de la crisi de la Covid, és el món del vi. Just explica que «de les sis Denominacions d'Origen que tenim a la Cambra de Reus, qui tenia la sort de vendre als supermercats, per exemple, segurament venia més barat, però venia i ha pogut continuar venent; als que venien a la restauració els ha baixat en picat».

Les grans empreses es reforcen a l'Alt Camp, que prepara la temporada de calçots

La diversificació de sectors empresarials de la comarca de l’Alt Camp ha fet que l’afectació derivada de la Covid-19 hagi estat menor en aquest territori. Així ho assegura Josep Maria Rovira, el president de la Cambra de Comerç i Indústria de Valls, i afegeix que «s’ha de tenir en compte el comportament divers i les tendències específiques que té cada àmbit comercial per poder fer una valoració de la situació que viuen les empreses en l’actualitat».

En aquest sentit, la majoria de sectors a la comarca ja assoleixen la normalitat i, fins i tot, alguns han patit un increment de les vendes i la producció. És el cas, per exemple, de les empreses dels sectors logístic, agroalimentari o higiènic, que han vist com l’emergència sanitària ha derivat en una demanda major dels seus productes. «IKEA, Kellogs’s o REVLON són empreses amb una forta implementació als nostres municipis i, a causa de l’augment de la producció, les direccions han hagut d’eixamplar les plantilles com en el cas d’IKEA, que ha contractat 250 treballadors nous», explica Rovira.

Pel que fa als àmbits empresarials més afectats, la Cambra de Comerç vallenca apunta cap als sectors de serveis, turisme i restauració a causa de les restriccions de mobilitat implementades i la forta davallada de visitants estrangers d’aquest estiu. Amb tot, el president de l’ens exposa que l’Alt Camp no és una de les comarques més afectades en aquest sentit, i anuncia que, en les pròximes setmanes, «conjurarem totes les sinergies possibles de les administracions i les entitats per focalitzar els esforços en la nova temporada de calçotades que és a tocar, amb la finalitat de salvar i evitar les pèrdues d’una èpica totalment incerta i sense precedents, que és el que ens preocupa més en aquests moments».

Reforçar el que funciona per ajudar les empreses

A grans trets, exposa Canadell, «hi ha gent que s'ha d'arribar a plantejar el seu futur com a empresa i n'hi ha d'altres que, no dic que els vagi bé, però se n'han sortit prou bé». Dues cares d'una mateixa moneda que ha caigut d'un cantó o de l'altre en funció de la zona d'activitat i el sector econòmic de cada empresa.

«El resum general és que Espanya és el país que més ha patit i està patint la crisi i per tant, Catalunya, que de moment seguim dins d'Espanya, també som els que més hem patit», etziba el president de la Cambra de Barcelona i del Consell de Cambres. «Nosaltres notem que l'empresariat vol seguir lluitant i no llença la tovallola, vol buscar la manera de continuar, i de vegades això vol dir canvia d'orientació, invertir, canviar de sector...», reflexiona.

Jordi Just afegeix que «no es pot dir que tot va bé o que tot va malament, les cambres volem estar al seu costat», referint-se a l'empresariat. «Entenem que el quilòmetre zero i la compra des de casa és un camí», apunta com a línies de treball que volen intensificar.

«Tot i que teníem molts projectes sobre la taula, hem decidit que havíem de reorientar-nos, els pròxims mesos, per atendre la situació de les empreses arran de la Covid; ens hem replantejat la nostra funció per, bàsicament, prioritzar l'ajuda a les empreses», assegura Canadell.

Per fer-ho, a la pràctica, «tenim eines que ja teníem, com la internacionalització o la formació, però també eines noves que estem creant per adaptar-nos a la situació actual; el que fem és intentar ajudar-los a repensar cap on han d'anar, els posem assessorament i consultors de manera gratuïta».

Aquesta reorientació de la tasca de les cambres hauria d'anar acompanyada, segons el seu parer, el finançament necessari per dur-la a terme. Uns fons que, Jordi Just, situa a escala internacional; «estem preocupats perquè els recursos que vindran d'Europa no ens vinguin amb comptagotes».