Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Cambrils, Tarragona i Reus tornen a reivindicar l'acord en infraestructures

Es reuniran amb la Generalitat a finals de setmana i amb el Ministeri de Foment al gener

Imatge de la reunió mantinguda aquest matí
Imatge de la reunió mantinguda aquest matí | Jordi Olària Gras

 

Nova fotografia d'unitat territorial en matèria d'infraestructures. Cambrils, Tarragona i Reus han volgut reivindicar que l'acord al qual van arribar ara fa cinc mesos segueix viu i en la primera línia de les seves agendes polítiques. Després que el govern central anunciés que no contemplava l'estació intermodal al sud de l'aeroport de Reus, l'alcalde de la ciutat, Carles Pellicer, va anunciar una ronda de contactes amb els municipis signants que, després de Tarragona, ha passat per Cambrils.

Després que tot just la setmana passada fossin els alcaldes de Tarragona i Reus els que exhibissin unitat d'acció, avui s'ha incorporat a aquesta fotografia Camí Mendoza, alcaldessa de Cambrils. Tot plegat per tornar a reivindicar, de nou, que des del passat mes d'abril, l'àrea metropolitana de Tarragona va a una pel que fa a la planificació de les seves infraestructures.

L'alcalde de Reus, l'alcaldessa de Cambrils i el batlle de Tarragona escenifiquen unitat
L'alcalde de Reus, l'alcaldessa de Cambrils i el batlle de Tarragona escenifiquen unitat | Jordi Olària Gras

 

L'àrea de Tarragona manté el front comú

«Volem una estació intermodal a l'aeroport de Reus perquè entenem que el territori necessita aquest impuls per part de l'aeroport», sentenciava, aquest matí, Camí Mendoza, alcaldessa de Cambrils després d'una breu reunió amb els alcaldes de Reus i de Tarragona. S'hi afegia el batlle de Reus, Carles Pellicer, assegurant que «s'ha de prioritzar més Tarragona en l'àmbit regional, no hi ha prou inversió; els compromisos s'han de complir, l'aeroport és una peça essencial per al futur d'aquesta zona».

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, reblava que «per a tots els alcaldes i alcaldessa és molt important qualsevol dels punts que apareixen en aquell document». Ballesteros feia referència al gran acord per a les infraestructures que van signar, la primavera passada, els alcaldes dels principals municipis de la regió i el govern de la Generalitat.

Imatge de la trobada entre els alcaldes de Tarragona i Reus i l'alcaldessa de Cambrils
Imatge de la trobada entre els alcaldes de Tarragona i Reus i l'alcaldessa de Cambrils | Jordi Olària Gras

 

La importància del pacte per a les infraestructures

«No és un document més, és el primer document que aquest territori té assumit per unanimitat i amb un ampli consens», sentenciava aquest matí Josep Fèlix Ballesteros; «és un projecte madur, valorat i que respon als interessos del conjunt del territori», afegia. Carles Pellicer, al seu torn, repetia que l'estació intermodal al sud de l'aeroport «és essencial, no té cap sentit no fer aquesta estació».

Segons tots dos alcaldes han matisat, des de Madrid «se'ns diu que no havien descartat en cap moment, definitivament, la intermodalitat». Ballesteros, de fet, ha fet èmfasi en el fet que, el que es reclama, no és una estació en si, sinó el concepte d'intermodalitat. «No definim si és una estació de 64 milions o és un abaixador, però és evident que necessitem garantir la intermodalitat». «El que necessitem és que hi hagi un tren que pari», sentencia Pellicer.

El mateix batlle de Reus considera que «aquest acord és fruit d'una mala decisió presa pel govern central en el seu moment. L'estació estava adjudicada l'any 2008, a punt de començar les obres, i per la raó que sigui es va treure del mapa d'obres». L'alcalde de Tarragona ha recordat que, actes públics com el d'avui serveixen «perquè es visualitzi que això ho demanen 800.000 habitants d'aquest territori i a l'estiu un milió».

Imatge d'arxiu de la signatura del pacte
Imatge d'arxiu de la signatura del pacte | TarragonaDigital.com

 

El front comú, «un punt d'inflexió»

Tots tres alcaldes han volgut reivindicar la importància de treballar des d'un front comú aquesta reivindicació. «Aquesta ronda de contactes és importantíssima, necessària; sovint s'havia demanat unitat, la unitat hi és», assegurava Carles Pellicer. «Avui visualitzem que ens anem trobant, que anem parlant del tema i que tots junts fem aquest front comú», explicava Camí Mendoza. Josep Fèlix Ballesteros considera que s'ha solucionat un dels problemes històrics d'aquesta àrea metropolitana.

«Ningú des de fora ens dirà 'no us poseu d'acord', que era una de les grans excuses per no fer res», ha sentenciat el batlle tarragoní. «Estem fent l'esforç de mirar-nos amb un zoom més ample i no només el campanar o el melic, i això té una transcendència enorme, que no s'albira ni es veu immediatament, però en el futur hi haurà un punt d'inflexió que és aquest».

Imatge d'arxiu del projecte.
Imatge d'arxiu del projecte. | TarragonaDigital.com

 

El calendari del pacte per les infraestructures

El calendari que té aquest front comú per endavant passa, demà dimarts mateix, per Salou, on es reuniran amb l'alcalde del municipi, també signant del pacte, Pere Granados. És de preveure que el mateix pugui passar amb Vila-seca, Mont-roig del Camp i Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. Aquest mateix divendres l'interlocutor serà el secretari d'Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Isidre Gavín.

Passat festes serà quan es faci la trobada oficial amb el Ministeri de Foment, l'encarregat d'executar aquests projectes d'infraestructures. Josep Fèlix Ballesteros tranquil·litzava els ànims, avui, assegurant que el document del pacte territorial «ja s'ha fet arribar, de manera oficiosa, als responsables de segon i tercer nivell del Ministeri de Foment».

Josep Vicent Boira, a l'esquerra, durant a jornada d'aquest matí
Josep Vicent Boira, a l'esquerra, durant a jornada d'aquest matí | Dídac Montoliu

 

L'origen de la reivindicació actual

L'estació intermodal al sud de l'aeroport de Reus és un dels punts que contempla el gran pacte per a les infraestructures a l'àrea metropolitana de Tarragona. Aquest acord unànime va rebre un revés no fa ni un mes, quan Josep Vicent Boira, comissionat del govern d'Espanya per al desenvolupament del Corredor del Mediterrani, va sentenciar que «no hi haurà estació al sud de l'Aeroport pel disseny del Corredor».

Després d'aquest anunci, les reaccions no es van fer esperar, ni per part de la ciutat de Reus, ni tampoc per part del govern català tal com es va fer evident a la darrera taula estratègica de l'aeroport de Reus. Des de Reus, de fet, es va anunciar que s'iniciaria una ronda de contactes amb les institucions del territori per reaccionar al que es considerava un menysteniment de l'àrea metropolitana i dels compromisos adquirits.

El front comú territorial, de fet, neix amb el pacte per a les infraestructures, que es va consensuar la primavera passada, i que s'havia començat a treballar aquell mateix mes d'abril des de Tarragona i Reus. A grans trets serveis per dibuixar la planificació ferroviària des de l'Hospitalet de l'Infant fins a Tarragona a través de les necessitats de tots els municipis i de la zona com a regió.