Pedro Sánchez, amb les enquestes de cara per guanyar les eleccions del 28-A

Arrenca la campanya electoral del 28-A amb Catalunya en boca de tothom

A només 15 dies per a unes eleccions crucials per al futur d'Espanya, Pedro Sánchez parteix amb les enquestes de cara i fa una crida a la mobilització massiva de l'esquerra

Quinze dies per saber qui serà el nou president espanyol o per determinar quins seran els pactes que donaran a conèixer el nou inquilí a la Moncloa. Si bé és cert que la darrera enquesta del CIS donaria el triomf a Pedro Sánchez, també ho és que fins a un 40% de l’electorat s’hauria autodefinit com a indecís. Quelcom, doncs, que fa que tots els partits explotin les seves vies per intentar seduir els seus votants.

El president espanyol i candidat socialista, Pedro Sánchez, va voler fer una crida a la mobilització de les esquerres a Dos Hermanas —escenari històric socialista— en explicar: «Els que han decidit no anar a votar, els hem de dir que hi han d’anar. Que el seu vot compta i decideix en una democràcia. I els que han decidit que votaran, però encara no saben a qui votar, els demano que confïin en el PSOE: l’únic projecte moderat i sensat que té el nostre país».

PP, Ciutadans i VOX, alternatives a Sánchez

Pablo Casado, candidat del PP, va començar la campanya al parc del Retiro de Madrid i, des d’allà, va tornar a assenyalar amb suma duresa l’independentisme. Amb la crítica al procés català com a pal de paller, el cap de files popular va dir sobre l’incident matinal amb Álvarez de Toledo a la UAB: «Els volien fer callar. Han anat a la Universitat a escarnir-los. Han intentat agredir-los i ho haurien fet si no ho haguessin impedit les forces policials. Volen emmordassar les nostres idees, com ja va passar en els anys de plom del País Basc».

Rivera, d’altra banda, va voler encetar la seva campanya des de la petita localitat lleonesa de Pedraza. Allà, Rivera  va vendre el projecte de Ciutadans com el més modern de l’escena política espanyola i, servint-se del paper que ha fet aquests anys Arrimadas a Catalunya, es va presentar com l’autèntic antídot a l’independentisme.   

ERC i Junts per Catalunya: democràcia o repressió

És, bàsicament, el que van plantejar els partits catalans en els seus mítings. Esquerra, de la mà de Rufián, va vendre la seva opció per intentar evitar que Pedro Sánchez faci govern amb Ciutadans i col·loqui  «Rivera de vicepresident, Arrimadas a Interior i Toni Cantó a Cultura».

Finalment, Junts per Catalunya va optar per presentar la figura del president de la Generalitat, Quim Torra, que va assegurar:  «Tant sigui el tripartit de dretes com el partit socialista i Ciutadans, tingueu molt present que ens poden aplicar el 155».