Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Cartell a l'entrada de les instal·lacions del càmping La Unión de Salou.

Els campistes de La Unión, mig any després: «Ens estan coaccionant, però no marxarem»

El càmping va tancar portes el passat mes de febrer però a dins hi segueixen vivint una vintena de famílies | L'Ajuntament de Salou ha concedit una llicència als propietaris per fer-hi un estudi geotècnic

Cartell a l'entrada de les instal·lacions del càmping La Unión de Salou.
Cartell a l'entrada de les instal·lacions del càmping La Unión de Salou. | Iván Alcalá

 

El càmping La Unión de Salou  no acull turistes aquest estiu per primera vegada des de fa 35 anys. Fa tot just sis mesos, els gerents van decidir posar fi a l'activitat i tancar l'establiment. El tancament va treure a la llum la història de desenes de persones que viuen en el càmping durant tot l'any, algunes d'elles des de fa dècades. Una vintena de famílies es van negar a marxar quan va tancar el negoci i ara, mig any després, mantenen la seva residència en les mobile homes, caravanes i bungalous que van adquirir per viure a La Unión. Mentrestant, poc es coneix sobre el nou projecte que preparen els propietaris  d'aquests terrenys del carrer de Pompeu Fabra. 

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Tot i que és una pràctica que no està permesa, els campistes pagaven quotes per les seves parcel·les i alguns, fins i tot, estaven empadronats en l'establiment. Ambdues parts van portar el cas als jutjats. La propietat va denunciar la morositat d'alguns dels campistes i reclama el seu desnonament, mentre que els campistes van interposar diverses denúncies, algunes en grup i d'altres de forma particular. Quatre dels residents al càmping van presentar una querella per estafa, ja que van pagar per avançat l'estança de tot el 2019.

Imatge de la recepció del càmping La Unión de Salou sis mesos després de tancar portes.
Tot i que es van desmantellar els mòduls i enderrocar algunes construccions, encara es manté la recepció. | Iván Alcalá

Els residents compareixen davant del jutge

La resta de denúncies es basen en coaccions que asseguren que pateixen per abandonar la que ha estat la seva residència els últims anys. Molts dels residents han rebut citacions judicials i ja han comparegut davant del jutge, tot i que encara no hi ha data per a cap judici i creuen que el cas es pot demorar molts mesos. 

Els campistes denuncien que són objecte de mòbing immobiliari i que estan intentant fer-los abandonar els seus habitatges des que van desmantellar la resta dels mòduls i parcel·les que configuraven La Unión. Asseguren que fa dues setmanes que els van tallar la llum i aquest mateix dimecres, 28 d'agost, s'han quedat sense subministrament d'aigua. Diuen, a més, que és l'enèsima vegada que els passa.

«Si ara abandonem, perdem tot el que tenim. Estem defensant allò que és nostre»

«Tot això forma part de les pressions i les coaccions que ens fan perquè marxem, però no ho aconseguiran. El tema està en mans de la justícia i seguirem resistint fins que no es resolgui. Si ara abandonem, perdem tot el que tenim.  Estem defensant allò que és nostre», explica a TarragonaDigital  un dels residents a La Unión. Després de tot el soroll que va provocar el seu cas el passat mes de febrer, ara prefereixen no donar la cara mentre el cas estigui als jutjats.

Imatge de les portes de l'antic càmping La Unión de Salou, mig any després del seu tancament.
La degradació de l'exterior del recinte s'ha fet més evident sis mesos després. | Iván Alcalá

 

Arran de la desconnexió de la línia elèctrica del carrer, han anat instal·lant generadors als diferents mòduls per poder mantenir la llum. «Es pensen que tallant-nos la llum ens cansarem i desapareixerem, però no marxarem tan fàcilment. Aquí hi ha molts diners invertits per molta gent i no hi ha dret que ho hàgim de perdre», considera. Un altre dels habitants de l'antic càmping exposava aquest dimecres 28 d'agost que «ens acaben de tallar l'aigua una vegada més, però aquesta vegada han trencat les canonades i fins i tot els comptadors. Estem mirant d'arreglar-ho, perquè d'aquí no marxem». 

Permís per fer un estudi geotècnic dels terrenys

El projecte que substituirà el càmping és encara una incògnita.  Els residents de La Unión expliquen que recentment s'han produït dues visites d'operaris al terreny. Una va ser per part de topògrafs que van fer mesures i l'altra, amb màquines per fer prospeccions a la superfície. En una tercera ocasió, els campistes no van permetre l'entrada al recinte de les màquines i van trucar els Mossos. «Aquí hi ha nens petits i és un perill que hi hagi aquestes màquines treballant al costat de les nostres cases», es queixen.

[predef]tarragona-whats-192[/predef]

L'Ajuntament de Salou confirma que ha concedit una llicència per fer un estudi geotècnic en el solar i que  pròximament està prevista la presentació d'un projecte per a l'obtenció d'una llicència d'obres per construir-hi. Tot i això, no especifica de quin tipus de projecte es tracta i quina empresa ha fet la petició. Cal recordar que els terrenys, d'uns 33.000 metres quadrats, estan classificats amb usos turístics, amb la qual cosa s'hi podria aixecar un hotel o apartaments.

Càmping La Unión de Salou.
Imatge d'arxiu dels residents del càmping, dies abans de tancar portes. | Àngel Ullate

 

L'actuació dels serveis socials, en entredit

Els campistes critiquen el paper que ha jugat l'Ajuntament de Salou en aquesta història. «El que més ens ha molestat tot aquest temps és que les autoritats locals s'han rentat les mans.  No volen comprometre's amb ningú i mai ha vingut cap tècnic dels Serveis Socials per veure en quines condicions estem vivint. És una vergonya. Nosaltres som persones, vivim aquí i també paguem els nostres impostos, però sembla que no els importa», denuncien. Per contra, el regidor de Benestar i Serveis Socials de Salou, Xavier Montalà, defensa que «des de l'Ajuntament, sempre hem donat suport i hem assessorat les famílies afectades que vivien al càmping i que s'han dirigit al nostre departament demanant ajuda».