Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Ada Colau, asseguda, en una roda de premsa

Canadell diu que una llista única JxCat-ERC hauria evitat l'alcaldia de Colau, però els números el contradiuen

Colau hauria comptat amb la mateixa majoria que la va investir el juny de 2019

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha ficat la pota amb el seu darrer comentari a Twitter, on ha carregat contra ERC i el seu 'no' a la llista unitària amb JxCat a les eleccions municipals de 2019 a Barcelona. Canadell ha assegurat que si Ada Colau és actualment alcaldessa de la ciutat comtal és «perquè ERC no va voler fer una llista conjunta amb JxCat»:

Una llista unitària ERC-JxCat no hauria evitat la majoria que va investir Ada Colau

L'afirmació de Canadell, però, és falsa. A banda que la unitat entre ERC i JxCat seria un escenari diferent i per tant el sentit de molts vots podria variar, fent la suma amb els resultats reals la llista unitària no hauria permès un alcalde independentista. La suposada llista unitària hagués obtingut 17 regidors, a 4 de la majoria absoluta. Colau (9), hauria pogut sumar amb el PSC (8) i hauria rebut, tal com va passar el 2019, els vots necessaris de Valls-C's per evitar l'alcaldia independentista: llavors 3 dels 5 regidors van votar Colau, i en l'escenari suposat els caldrien 4 vots. El cas, però, és que els números li sortirien a l'alcaldessa de Barcelona.

A qui no li surten és a Joan Canadell, que ha aprofitat la fal·làcia en el càlcul de la llista conjunta per atacar ERC. També ha demanat una nova llista unitària per a les properes eleccions autonòmiques i ha assenyalat la divisió creixent de l'independentisme. De nou, Canadell s'ha situat al centre de la polèmica, si bé aquest dilluns ho ha fet en base a una afirmació errònia. El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, proper a JxCat i a Carles Puigdemont, ha rebut fortes crítiques a Twitter pel seu argument.