Els efectes del canvi climàtic, accelerat per l’escalfament global generat per la contaminació de l’home, ens deixa cada dia noves dades sorprenents pel que fa a l’afectació al medi ambient. Un últim estudi indica que, precisament, el canvi climàtic afecta també a la gravetat de la Terra a causa del desgel.
Així ho conclou una última revisor de les dades del satèl·lit Gravity Recovery and Climate Experiment (GRACE), llançat l’any 2002 per seguir els canvis de la gravetat terrestre. En aquest sentit, les dades mostren que el desgel està causant una distribució irregular d’aigua en les grans masses oceàniques del planeta, cosa que, indirectament, incideix en el desequilibri energètic de la Terra, que és una ‘mètrica global fonamental’ del canvi climàtic, afirmen els experts.
El desgel pot provocar canvis importants en la gravetat
Segons l’estudi, publicat a ‘Nature Climate Change’,l’augment del nivell del mar es pot accelerar a 10 mil·límetres per any, una taxa sense precedents els últims 5.000 anys. De fet, entre els anys 1993 i 2017 el nivell va augmentar una mitjana de 3,1 mil·límetres per any. Aquí és on entra en joc la distribució de l’aigua, sovint irregular, cosa que afecta directament a l’equilibri energètic terrestre. Per tant, el canvi climàtic arriba a unes esferes mai vistes fins ara.
GRACE ha demostrat que 2,5 mil·límetres de l'augment mitjà anual del nivell del mar de 3,8 mil·límetres entre 2005 i 2017 es deuen a l'entrada d'aigua o una altra massa, i 1,1 mil·límetres a l'expansió tèrmica de l'aigua. Resoldre aquesta composició és important per a les projeccions del nivell del mar.
Les últimes dades de desgel són molt preocupants, també afectant a l’aigua dolça. Entre els anys 2002 i 2017, Groenlàndia va perdre uns 260 milions de tones de gel per any, mentre que l’Antàrtida en va perdre 140 mil milions de tones. Fenòmens com el ‘Niño’ s’han agreujat els últims anys, cosa que també afecta a les capes de gel i glaceres de tot el planeta. El canvi climàtic també està provocant l’esgotament d’aigües dolces subterrànies d’aqüífers de tot el món.