La pesca ha baixat molt a les costes ibèriques pel canvi climàtic

El canvi climàtic ja redueix en un 15% la pesca a la península ibèrica

Un estudi indica que l’escalfament dels mars i oceans està afectant especialment les costes de casa nostra. Els danys patits fins ara son pràcticament irrecuperables

El canvi climàtic va a més i cada dia ens arriben noves notícies sobre les desastroses conseqüències que ja es comencen a notar a nivell mediambiental. L’última és molt preocupant perquè afecta directament a Catalunya, i és que un estudi indica que l’escalfament dels mars i oceans, derivat del canvi climàtic, ja ha reduït en un 15% la pesca a les costes de la península ibèrica. 

Una dada molt alarmant que posa les nostres costes entre les més vulnerables en aquesta situació. L’estudi, publicat per la revista ‘Science’, l’ha dut a terme un equip d’experts dels Estats Units i analitza l’impacte de l’escalfament global en la productivitat pesquera mundial amb resultats molt preocupants per les costes catalanes.

Els recursos pesquers són cada cop més escassos | Getty Images

 

Un problema a nivell global que s’ha de frenar

Els científics, provinents de les universitats de Rutgers i New Brunswick i de l’Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA), van estudiar l’impacte de l’escalfament dels mars i oceans de 235 poblacions de 124 espècies a 38 regions ecològiques de tot el planeta. Entre aquestes espècies s’inclouen peixos o crustacis, entre d’altres.

Segons aquestes dades, l’escalfament global ja ha fet caure en un 4,1% les captures sostenibles des de l’any 1930 fins el 2010 pel que fa a espècies de peixos i mariscs a tot el món. A més de les costes de la península ibèrica, en total hi ha 5 regions del món on la reducció dels recursos pesquers ha estat d’un 15%, que són el mar del Japó, el mar del Nord, la costa Ibèrica, el Corrent de Kuroshio i la Plataforma Cèltica-Vizcaya.

L'escalfament global està perjudicant molt el sector pesquer | Arxiu

 

Crida a la lluita més activa contra la sobrepesca i el canvi climàtic

Els científics impulsors d’aquesta investigació recomanen als gestors del sector pesquer a nivell mundial que lluitin més activament contra la sobrepesca, que es reconstrueixin els tipus de pesca i que es tingui en compte el canvi climàtic en les decisions de gestió del sector.  També insten els polítics a emprendre mesures per reconduir la situació tenint en compte la realitat.

  • També et pot interessar: L’agricultura del Mediterrani, en greu perill per culpa del canvi climàtic

«Un fet únic de l’estudi és que quantifiquem els efectes que ja s’han produït a la pesca en lloc de pronosticar el futur, que està carregat de moltes incerteses», explica Kiva Oken, coautora de l’estudi, que també indica que la pesca excessiva, més enllà d’empitjorar els efectes de l’escalfament global, impedeix la reconstrucció de les poblacions sobreexplotades.

Els experts indiquen que en un futur s’han de comprendre els impactes de l’escalfament de l’aigua marina a les zones tropicals, ja que encara se’n tenen poques dades, així com aprendre altres impactes potencials a les pesqueries oceàniques.