Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb persona conduint al volant i permís de conduir

El canvi que la DGT podria introduir ben aviat i deixarà molta gent sense carnet

La nova proposta arriba directament des de la Unió Europea

Aquest 2023 s'està convertint en un dels anys més complicats per a la Direcció General de Trànsit. Sí, perquè tant la DGT com els conductors es comencen a habituar a tots els canvis introduïts per la Nova Llei de Trànsit.

De fet, des de l'organisme ja es van publicar diferents canvis normatius d'interès per aquells que hagin de conduir el seu vehicle. Per exemple, hi ha noves normes pel que fa a la ITV, així com sobre altres qüestions. Algunes arriben de la mateixa Unió Europea.

Les autovies i autopistes, cada cop més segures

En aquest sentit, cal destacar que tant les autopistes com les autovies espanyoles són cada cop més segures. Això es reflecteix, per exemple, en les darreres dades ofertes per la DGT, que criden l'atenció pel descens de les morts.

Tot i això, encara queden certs assumptes per resoldre. Per aquest motiu, des de la DGT tenen com a objectiu rebaixar la xifra d'accidents a les nostres carreteres i equipar-la a les dades del 2021, un dels millors anys pel que fa a sinistres fatals.

Muntatge amb una carretera de diversos carrils amb cotxes circulant i una imatge d'algú conduint on es veu el velocímetre
Tot i que les carreteres cada vegada són més segures, la DGT busca baixar la xifra de sinistres | Getty Images, Hemera Technologies

La gran preocupació de la Unió Europea

D'altra banda, des de la Unió Europea també tenen preocupacions pròpies. I és que certs conductors sembla que pensen que, en circular fora del seu país, poden cometre qualsevol mena d'infracció.

Segons les dades de la UE, prop del 40% de les infraccions no residents d'un país queden sense efecte. Això pot passar per no poder identificar el conductor o perquè, encara que se li identifiqui, aquest decideix no abonar la sanció.

Al nostre país, segons la DGT, més de 250.000 conductors han estat sancionats per infringir alguna norma de trànsit. Tanmateix, moltes de les multes ni tan sols han estat rebudes, cosa que es converteix en un greu buit legal per als no residents.

El pla de la UE: retirada massiva de carnets de conduir

Per aquest motiu, des de la Comissió Europea han proposat que es retiri el carnet de conduir per una infracció greu a qualsevol país de la UE. D'aquesta manera, l'infractor no podrà conduir a un altre país de l'espai si ja ha estat sancionat amb la suspensió del permís durant més d'un mes a qualsevol dels estats membres.

Des de Brussel·les afegeixen que, quan les autoritats d'un país de la UE sancionin amb la retirada del carnet durant més d'un mes qualsevol infractor no resident, la sanció sigui comunicada de forma immediata al país emissor del carnet per aplicar aquesta sanció.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies dels SUCCESSOS més destacats de Catalunya al WhatsApp!

Excepcions permeses per la Unió Europea

En aquest sentit, també cal destacar les excepcions a la norma. És a dir, la capacitat d'una autoritat per poder rebutjar la petició de suspensió del permís de conduir. És el cas, per exemple, d'aquells moments en què la infracció castigada no sigui sancionable de la mateixa manera, o amb la mateixa severitat, a l'Estat membre emissor del carnet.

Muntatge d'un cotxe envoltat de cons i el logotip de la DGT
La UE demana reforçar les sancions perquè cap infractor quedi impune | DGT, Nomadsoulphotos

Altres mesures de la UE

Així mateix, des de la Unió Europea també han compartit una altra sèrie de mesures per incrementar la seguretat i facilitar les coses als conductors.

Carnet per a joves de 17 anys

D'una banda, la Comissió ha plantejat que els joves de 17 anys puguin treure's el carnet de cotxes i camions. Tot i això, hauran de circular acompanyats fins que compleixin els 18 anys.

Carnet digital

Així mateix, Brussel·les també ha proposat ja la realització d'un carnet de conduir digital que tingui validesa a qualsevol dels països de la UE. Aquesta tasca té l'objectiu de facilitar el reconeixement entre els països de la mateixa Unió. De fet, fonts de la UE asseguren que, així, «serà més fàcil substituir, renovar o bescanviar un permís de conducció».