Foto de diversos bitllets de 5, 10 i 20 euros i monedes.

El canvi d'Hisenda que es notarà a les nòmines del mes de març de molts treballadors

Els treballadors reben bones notícies amb aquesta decisió

Les últimes decisions adoptades per Hisenda es deixaran notar aquest mes a les nòmines dels treballadors. Les modificacions fiscals que va tirar endavant l'Executiu condicionaran molt els salaris dels professionals.

Les noves retencions de l'IRPF provocaran una sèrie de canvis que no passaran inadvertits per als empleats. Cada vegada que entra en escena l'Agència Tributària tremolem. Però aquesta ocasió, Hisenda ens porta bones notícies.

Fa unes quantes setmanes, el Govern aprovava un impost a les grans fortunes, però també una disminució de l'IRPF. Aquesta darrera mesura afectava els empleats que obtinguessin ingressos per sota dels 21.000 euros a l'any.

Fins ara, el benefici fiscal únicament arribava als que cobressin per sota dels 18.000 euros. Però seran milions d'espanyols els que puguin treure'n partit a aquesta mesura. Sobretot perquè a partir del març veuran incrementades les nòmines.

Per què milloren els sous

El sou d'aquest grup de treballadors es veurà millorat en reduir-se el percentatge del salari brut que es dedica a l'IRPF. Això provocarà que el sou net es vegi millorat. Amb aquesta decisió pretenen donar un cop de mà a les rendes més baixes que han de plantar cara a la inflació.

Foto de diversos bitllets d'euro.
Els que guanyin menys de 21.000 euros en sortiran beneficiats | Arxiu

El professional no haurà de fer res, ja que l'actualització de la situació fiscal serà responsabilitat de la companyia per a la qual està emprat. Per tant, l'única preocupació del treballador serà revisar la nòmina i comprovar que tot estigui en ordre.

Quin és el salari mitjà a Espanya?

La majoria de les persones que es veuran beneficiades per aquesta reducció de l'IRPF són pràcticament mileuristes. En alguns casos poden arribar a assolir aproximadament 1.300 euros al mes, però encara continua sent una quantia reduïda. Sobretot després de perdre tant de poder adquisitiu durant els últims mesos.

El salari brut mensual a Espanya es va situar en 2.086,8 euros el 2022, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Això va suposar un augment del 2,4%, que implica a més que per cinquè any consecutiu hi hagi una millora.

Tot i això, aquest estudi torna a evidenciar la gran desigualtat territorial que existeix. Hi pot haver una diferència de més de 800 euros entre la comunitat amb millors sous i la que menys. Resulta una mica estrany que només hi hagi quatre territoris per sobre de la mitjana nacional.

Les nòmines més altes es localitzen al País Basc, que arriben fins a 2.452,9 euros. La segueixen la Comunitat de Madrid i Navarra, amb 2.368 i 2.250,4 euros, respectivament.

La quarta comunitat en aquesta classificació és Catalunya, amb un sou mitjà de 2.214,9 euros. A l'altra banda de la balança hi ha Extremadura. És la comunitat amb els salaris més baixos, amb una mitjana de 1.632,8 euros.

Imatge d'una dona recollint diners
El salari mitjà a Espanya se situa als 2.086 euros al mes | GETTY IMAGES

A continuació hi ha Andalusia i Múrcia, amb 1.860,6 i 1.875,2 euros, respectivament. Els segueix molt a prop Castella-la-Mancha, amb 1925,5 euros.

Quins factors hi influeixen?

Molta gent es preguntarà a què es deu en realitat aquesta diferència de salaris. La possibilitat de cobrar una retribució més gran o menys dependrà, en gran mesura, de l'estructura productiva. En general, les zones amb molta indústria i amb empreses tecnològiques compten amb unes millors condicions econòmiques.

Pel que fa als sous, també caldria fer una menció a les diferències que hi ha per gènere. El 2021 les dones percebien de mitjana 1.883,4 euros, que eren gairebé 400 euros menys que els homes. A més a més, es quedaven a 200 euros del salari mitjà del conjunt del país.

Pel que fa a l'edat, els professionals que es troben per sota dels 34 anys guanyen per sota de la mitjana. També influeix força quant a la remuneració la mida de la companyia. Les que presenten un nombre més gran de treballadors solen pagar millor en comparació amb les pimes.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!