Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
pessebre-vivent-valls

Desinformació i sorpresa pel canvi de dates i format del Pessebre Vivent de Valls

Els partits de l'oposició de l'Ajuntament lamenten que no se'ls hagi informat de la modificació de format del Pessebre Vivent. L'edició de 2018 va comptar amb més de 4.000 visitants i la col·laboració de 180 actors, 100 comerços i una trentena d'entitats del municipi

pessebre-vivent-valls
L'any passat es va celebrar la 8a edició de la representació | Facebook Pessebre Vivent Valls

 

L'anunci de la modificació del format actual del Pessebre Vivent de Valls ha causat sorpresa entre els partits de l'oposició de l'Ajuntament de Valls, que desconeixien aquest canvi. La setmana passada, TarragonaDigital anunciava, de manera exclusiva, que l'edició de 2018 havia estat l'última que la capital de l'Alt Camp veia en la manera habitual. De fet, en les festes de Nadal d'enguany no es durà a terme la popular representació.

 

Primeres reaccions polítiques

Les primeres reaccions polítiques no s'han fet esperar. La cap de l'oposició del plenari vallenc, Rosa Maria Ibarra, exposa que l'equip de govern no ha donat cap mena d'informació sobre aquest canvi tan radical en el projecte i que, per tant, «des del PSC no entenem gaire quins factors han comportat la supressió del Pessebre Vivent de la programació nadalenca de la ciutat». La líder socialista afegeix que si no es compensa aquest buit amb cap altra activitat al Barri Antic per aquestes dates, la valoració serà molt negativa, i «caldrà veure quina és la proposta que té l'equip de govern en aquest sentit».

Per la seva banda, Ester Huguet, del grup municipal de la CUP, també argumenta, d'una forma més contundent, que des de l'equip de govern «no ens han explicat els motius pels quals es deixa de fer el Pessebre Vivent amb relació als objectius pels quals va ser creat, i ens manca una anàlisi profunda de l'equip de govern. Esperem que a la gent que hi ha dedicat temps i esforços desinteressats els hi hagin donat més explicacions».

La regidora independentista afegeix que «quan es va crear el projecte es va fer amb diners de la Llei de Barris i van fer creure que serviria per la cohesió social i participació del barri. El pessebre no va comportar cap millora del barri, però l'Ajuntament va destinar-hi molts diners que havien de servir per fer política social. Ara, a més, sabem que no tindrà continuïtat. Ha valgut la pena la inversió que durant anys hi ha fet l'ajuntament? Per la CUP no. Cap millora al barri. Cap millora en el teixit associatiu. No ha quedat res».

Per últim, Cristina Laíz, de Ciutadans, lamenta haver conegut la notícia a través de la premsa i s'ha mostrat sorpresa que, «després de la Junta de Portaveus i la Comissió Informativa de fa dues setmanes, sigui a través dels mitjans que tinguem constància de la suspensió del Pessebre Vivent de Valls».  En aquest sentit, ha manifestat la pèrdua que suposa per Valls la manca d'aquest esdeveniment, ja que «el Pessebre és (o era) un dels grans esdeveniments de Nadal a Valls per la implicació social de tots els veïns i l’impacte turístic que suposa en atraure més de 4.000 visitants».  Laíz assegura que respecta que el govern prengui decisions, però argumenta que «com a mínim, el deure del govern de Valls mantenir informats els grups de l’oposició». 

pessebre-vivent-valls
La representació proposava un recorregut per les diverses etapes històriques de la ciutat | Facebook Pessebre Vivent Valls

 

Un nou format fora de Nadal

La setmana passada, les diverses entitats i parts implicades en l'organització de l'esdeveniment ja van ser informades dels futurs canvis en una reunió convocada per l'Ajuntament, segons expliquen fonts municipals. «Des de l'equip de govern s'ha decidit donar un nou format al projecte i s'ha desplaçat fora de les festes nadalenques, per estudiar noves dates i altres ubicacions»,  afirmen des de l'Ajuntament en declaracions a aquest mitjà.

Aquests nous espais serien llocs emblemàtics de Valls, però tancats, per no haver de patir per la meteorologia i optimitzar al màxim els recursos econòmics. També, en el nou plantejament, es canvien les dates de l'esdeveniment i no serà per Nadal. D'aquesta manera es constata que,amb els canvis, el Pessebre Vivent de Valls passa a la història. 

Jordi Cartanyà, d'ERC-Compromís, valora aquest replantejament del projecte per part dels seus socis de govern com una iniciativa vàlida que ha de servir per fixar uns nous objectius comunitaris: «Hi ha un equip de govern renovat amb una nova regidora al capdavant de l’àrea de Joventut i Acció Cívica i és lícit que es vulgui fer un canvi de plantejament per tal de racionalitzar els recursos tècnics i humans».

Més de 4.000 visitants en tres dies

El Pessebre Vivent s'escenificava al voltant de l'església arxiprestal de Sant Joan, al cor del Barri Antic de la població. Amb uns 500 metres de recorregut, tenia aproximadament 34 escenes, amb més de 180 actors voluntaris i figurants. Com a tret diferencial de la resta de pessebres vivents de Catalunya, la proposta vallenca comptava amb escenes teatrals, danses pròpies i música en directe. Alhora, pretenia ser un recorregut històric al llarg del temps i les èpoques de la ciutat.

pessebre-vivent-valls
Assaig d'algunes de les entitats que col·laboraven amb el Pessebre Vivent | Facebook Pessebre Vivent Valls

 

El gir en l'organització d'enguany del Pessebre Vivent busca reconvertir el projecte, eliminar la part religiosa de les representacions i potenciar la part més històrica per tal de donar més contingut local a les escenes. De fet, en les últimes edicions, el recorregut ja s'havia anat acotant i reduint, passant de les 60 escenes i dels 250 actors inicials a les 34 escenes i 180 participants de l'any passat, com un símptoma clar de desgast per part de l'organització i el voluntariat.

No obstant això, en els tres dies de les representacions de 2018, els carrers del Barri Antic de la capital de l'Alt Camp van acollir més de 4.000 visitants. Segons l'organització, el públic va fer llargues cues, sobretot el dissabte 22 i el diumenge 23 de desembre i «aquesta xifra va convertir la vuitena edició en un èxit rotund d’assistència i en un dels actes indispensables de les festes nadalenques del municipi».

Un projecte dinamitzador del Barri Antic 

El Pessebre Vivent de Valls és un projecte que va néixer el 2011 amb vocació de dinamització social i comunitària al Barri Antic de la ciutat, mitjançant el programa de la Llei de Barris. Sota el mandat d’Albert Batet i a través de la regidoria de Joventut, encapçalada llavors per Bàrbara Flores, estava organitzat per l'Ajuntament de Valls amb el Centre Cívic. Rebia el suport de nombrosos comerços, empreses i, juntament amb el Pessebre Monumental, el Parc de Nadal i Els Pastorets, s'havia convertit en un dels reclams per excel·lència nadalencs.

pessebre-vivent-valls
Imatge de l'esmorzar d'agraïment a tots els voluntaris que van fer possible el Pessebre Vivent de 2018 | Facebook Pessebre Vivent Valls

 

L'activitat comptava amb el treball de 180 voluntaris que la feien possible, i amb el suport i la complicitat d’una trentena d’entitats vallenques. De fet, en els darrers dies la notícia de la supressió de l'activitat per Nadal d'enguany ha transcendit, i des de diverses entitats vallenques es valora la seva supressió d'una forma negativa, ja que es considera que era un punt de trobada del teixit associatiu de Valls i s'havia convertit en una bona proposta cultural per a les dates nadalenques.