Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'un home comptant bitllets de cinquanta euros.

El canvi que acaba d'anunciar Hisenda: perjudica molts catalans amb casa pròpia

Males notícies per a aquells que tinguin una hipoteca

Hisenda ha volgut fer una advertència als catalans amb casa pròpia. Sí, ja que hi ha un canvi en les condicions de les hipoteques que podria comportar un problema seriós.

La pujada dels tipus d'interès possiblement empenta moltes persones a buscar solucions per pagar menys pels seus préstecs hipotecaris. I és que s'estima que la majoria de famílies veuran incrementades les quotes mensuals al voltant dels 200 euros de mitjana.

Això en el cas dels que hagin contractat una hipoteca amb tipus d'interès variable. Però aquesta no serà l'única sorpresa desagradable amb què es trobaran. I és que Hisenda ha decidit canviar de criteri i modificar-ne les condicions.

El trasllat d'una hipoteca d'un banc a l'altre implica operacions diferents. Per tant, deixarien de beneficiar-se de la deducció per compra d'habitatge habitual en el cas dels que conservessin aquest dret. Així doncs, es trobarien amb un cop dur a l'hora de fer la seva declaració de la renda anual, segons recull El Economista.

Hisenda ho considera una cancel·lació i no deduirà l'IRPF

La Direcció General de Tributs del Ministeri d'Hisenda nega la deducció en un supòsit de cancel·lació, parcial o total, del deute. Passaria el mateix si més endavant el client contractés un nou préstec «fins i tot amb la garantia dels mateixos béns». També encara restaran «igual el nombre de venciments pendents del precedent, sense concatenació entre tots dos».

Imatge d'uns quants balcons d'un bloc de pisos
En canviar la hipoteca de banc es perd la deducció per compra d'habitatge habitual | Getty Images

Des d'aquest òrgan incideixen que es tractarien d'operacions diferents en produir-se un acte i un altre en situacions diferents. Per tant, es perdria el dret a practicar la deducció per compra d'habitatge habitual.

Alhora, aclareix que això no es produiria si de manera simultània «la cancel·lació es desenvolupés en el moment de la signatura del nou préstec». Per això caldria fer servir una part o el total del principal obtingut en aquest contracte.

Un canvi rellevant i inesperat

L'advocat tributari, Esáu Alarcón, assenyala a El Economista que es tracta d'«un canvi d'un criteri multisecular, que s'ha respectat des de sempre». Fins ara només ho acceptava en subrogacions, però aquest supòsit inclou el canvi de banc. Per tant, ho considera de «novetat rellevant».

Si es produeixen simultàniament les despeses provocades per la cancel·lació del préstec i la constitució del nou tindrien la consideració de deduïbles. En sol·licitar aquest nou crèdit, el client ha d'acreditar la vinculació el prestador en cas que ho exigís Hisenda. Així mateix, caldrà que aportar que es destinarà a l'habitatge i la justificació de la seva devolució.

Imatge de dues persones dubtant a l'hora de signar un document al banc
Les hipoteques patiran importants pujades a partir d'ara | Getty Images

Recuperar la deducció per adquisició d'habitatge habitual?

El 2013, durant el mandat de Mariano Rajoy, el PP va decidir suprimir les deduccions per compra d'habitatge habitual. Aquesta era una mesura que afectaria amb els anys milions de famílies, que es veien privades d'aquest benefici.

Però, al contrari, el Govern de Pedro Sánchez no es va plantejar en cap moment tornar-lo a recuperar. Tot i això, el que sí que ho ha posat sobre la taula ha estat el líder de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo.

En un moment de gran incertesa econòmica, on les hipoteques poden arribar a pujar uns 200 euros de mitjana, planteja solucions. Entre elles, «reprendre l'antiga deducció fiscal per adquisició d'habitatge». I és que considera «fonamental que algú que s'ha comprat una casa pugui desgravar» a l'IRPF el que «s'ha pagat pel préstec».

I el pitjor de tot plegat és que durant la seva intervenció, el gallec va cometre una equivocació. Aquesta va ser responsabilitzar als socialistes d'haver-ho suprimit. Per això, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, li va donar la rèplica a Twitter. «Va ser el Govern de Mariano Rajoy qui, incomplint el seu programa electoral, va suprimir a partir del 2013 aquesta deducció», va escriure.