Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una dona mirant rellotges

Arriba el canvi d’hora d’estiu: quan haurem d'avançar els rellotges?

Avancem l'hora per adaptar-nos a l'horari d'estiu

Com cada any, a Catalunya canviem l'hora dues vegades: a l'octubre i al març. Amb l´arribada de la primavera, però, també arriba el torn del canvi d'horari d'estiu. Aquest cap de setmana ens tocarà descansar una hora menys, doncs.

Diumenge a les dues de la matinada haurem d'avançar les agulles del rellotge una hora més, marcant les tres. Aquest canvi d'horari no només es viu a Espanya, també el pateixen els nostres companys de la Unió Europea.

Aquesta mesura es porta aplicant perquè la jornada laboral s'adapti al fus horari de la llum natural del sol  A partir d'aquest diumenge, el sol clarejarà més tard, però també es farà fosc més tard. Es mantindrà aquest horari fins al pròxim canvi a la tardor.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Quan es canvia l'hora?

Espanya va establir que el canvi d'horari d'hivern a estiu sempre sigui la matinada de l'últim diumenge de març, aquest any és el dia 26. Per tant, estrenem el nou horari a les portes del mes d'abril, mentre hem passat gairebé tot el mes de març amb un horari d'hivern.

Per fer el canvi d'horari correctament, només cal avançar una hora de rellotge. Tot i que el moment exacte establert és durant la matinada del diumenge, a les 02:00 seran les 03:00 (hora peninsular). És una hora que coincideix amb un moment en què gran part de la població està dormint. Per això, és aconsellable fer el canvi abans de ficar-se al llit.

En el cas de les Illes Canàries, la seva població també realitza el canvi d'horari a la mateixa data, però ho fan una hora abans, passant de la 01:00 a les 02:00 de la matinada.

Imatge de dos rellotges amb una platja de fons
Aquest març, a les 2 seran les 3 | Catalunya diari

 

Quins efectes tindrà aquest canvi d'horari?

El primer canvi més immediat que observarem seran l'hora en què comença el dia i l'hora en què es fa fosc, que ara serà una hora després. El més bo de tot això és que els ciutadans podran disposar de més llum natural a les tardes.

Aquest canvi de manetes de rellotge sí que afecta la nostra salut fisiològica, però no sol durar més de 48 hores. El símptoma principal que tindrem serà la sensació de jet lag, ja que serà causat per l'absència d'aquesta hora de son.

Aquest dia sentirem cansament, somnolència, manca de concentració, cert atordiment, dificultat per dormir o manca d'energia. Però, no tots els efectes són negatius, també n'hi ha alguns de molt positius. Segons apunten diversos estudis, com que gaudirem de més hores de llum solar, rebrem més vitamina D per prevenir malalties com la depressió.

Imatge d'una dona dormint
La principal sensació que tindrem amb el canvi d'hora serà el del jet lag | GETTY IMAGES

 

S'estalvia realment durant el canvi d'hora?

En aquest punt trobem diferències, ja que alguns experts asseguren que el canvi d'hora sí que suposa un estalvi energètic i econòmic. L'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi de l'Energia (IDAE) defensa que així el consum energètic de l'electricitat disminueix, ja que s'aprofiten més les hores de sol.

La IDAE ha calculat que es produeix un estalvi de 6 euros cada any. Si multipliquem els 6 euros per 24 milions de llars a Espanya, l?'estalvi puja a 144 milions d'euros al país, un estalvi destacable.

Tot i això, altres experts consideren que aquest canvi d'horari no és necessari per als 27 països que conformen la UE. Han realitzat diferents publicacions en contra del que es regula a la Directiva 2000/84/CE del Parlament Europeu i del Consell.

Imatge d'un home recolzat sobre les seves mans davant d'un rellotge
Els experts consideren que aquest canvi d'horari no és necessari per als 27 països que conformen la UE | GETTY IMAGES

 

Quantes vegades farem el canvi d'horari?

La Comissió Europea ja va establir el debat de quan posar fi a aquests canvis horaris l'any 2019, però van abordar un pla massa ambiciós. El Parlament Europeu, com a resposta d'aquest pla, va proposar que l'últim any en què es fes aquest canvi d'hora fos el 2021, però tampoc va ser així.

El desig dels eurodiputats és que els països de la Unió Europea estableixin l'horari tant d'hivern com d'estiu segons la situació geogràfica. Però, Espanya encara no té un horari determinat. El govern va crear un comitè d'experts perquè estudiessin els beneficis de cada horari al territori espanyol, però encara no s'ha trobat una solució clara.

El primer canvi d'hora es va fer amb la primera crisi del petroli, a la dècada dels 70, ja que alguns països van decidir adoptar aquesta mesura per aprofitar millor la llum natural del sol i estalviar electricitat.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp! Planifica rentadores, cuina i planxades!