Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla de les mans d'una dona gran comptant monedes

Els jubilats que poden reclamar milers d'euros a la Seguretat Social

Els tribunals reconeixen el dret dels homes a demanar el complement de maternitat amb caràcter retroactiu

El gener del 2016 va entrar en vigor el complement de les pensions per maternitat per a les dones jubilades. Tres anys més tard, el Tribunal Suprem va considerar que era una mesura discriminatòria per als homes. El 2021, el Govern va aprovar el complement de paternitat per a les pensions.

Les successives sentències dels tribunals reconeixen als jubilats afectats el dret a reclamar el complement amb caràcter retroactiu des del 2016. El mes passat, un jubilat pare de tres fills va aconseguir que se li reconegués el dret. La Seguretat Social haurà de tornar-li 20.000 euros.

Fa dues setmanes, un altre pensionista ha recuperat més d'11.000 euros en reclamar el complement amb caràcter retroactiu. L'única manera de recuperar el complement és mitjançant la via judicial. T'expliquem què és el complement de les pensions per paternitat i com ho pots reclamar.

Complement de la pensió per paternitat: què és

El complement de maternitat es va aprovar el 2016 i inicialment era només per a dones. Després de ser recorregut als tribunals per discriminació, el 2021 es va reformar la norma i es va aprovar també el complement de paternitat. Aquest consisteix en un augment percentual de la pensió contributiva, segons el nombre de fills.

Imatge d'un home comptant diners
La Seguretat Social torna diners als demandants | Getty Images

Aquest complement afecta tant les pensions de jubilació, com les de viduïtat i incapacitat permanent. Poden sol·licitar-ho els que van tenir dos o més fills, i la quantitat varia en funció dels fills. Amb dos fills, la pensió augmenta un 5%, amb tres un 10%, i amb quatre o més un 15%.

Però, què passa amb els pensionistes que van ser discriminats entre el 2016 i el 2021? Els afectats poden recórrer als tribunals i exigir que la Seguretat Social els aboni la quantitat corresponent a aquest període. Els darrers casos mostren de manera clara en què consisteix la reclamació.

La Seguretat Social torna milers d'euros

Antonio es va casar el 1979 i va tenir tres fills nascuts el 1981, 1986 i 1992. El novembre del 2016 va accedir a una pensió contributiva de jubilació, i el setembre del 2021 va demanar el complement de maternitat. L'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) va denegar-li la sol·licitud.

Imatge de la seu del ministeri de la seguretat social
Reclamacions als jutjats contra la Seguretat Social | Catalunya Diari

L'home va recórrer a la via judicial i un tribunal ha reconegut el seu dret a cobrar la part proporcional des del 2016. Se li reconeix un complement del 10% a la pensió, la qual cosa si és el cas suposen 264,17 euros al mes. Els endarreriments des de la data de la jubilació pugen a 20.000 euros.

En un altre cas recent, la Seguretat Social haurà de tornar més d'11.000 euros a un jubilat que en va reclamar el complement endarrerit. Si és el cas, és pare de dos fills, així que té dret a un augment del 5% en la pensió (112,39 euros al mes). Els endarreriments pugen a més d'11.000 euros.

Segons els advocats, això obre la porta que els homes reclamin el complement de maternitat i obtinguin els pagaments endarrerits. Els afectats poden reclamar devolucions de milers d'euros a la Seguretat Social. S'han d'haver jubilat entre l'1 de gener del 2016 i el 3 de gener del 2021.

Com sol·licitar el complement de paternitat

Per demanar el complement de paternitat heu de presentar una sol·licitud a l'Institut Nacional de la Seguretat Social. No hi ha un formulari específic, però organismes com l'OCU en tenen un per als socis. Els gestors i els sindicats et poden ajudar en el cas que vulguis sol·licitar-ho.

Per fer-ho necessites el DNI i el llibre de família o el certificat de naixement dels teus fills. Cal presentar-lo a l'INSS a través de la seu electrònica o demanant cita prèvia al telèfon 915 41 11 76. Per reclamar-ho amb caràcter retroactiu, heu d'acudir a la via judicial corresponent.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!