Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Diumenge a les 02:00h. de la matinada seran les 03:00h.

Aquest cap de setmana tornem a l’horari d’estiu

A les 02:00h de la matinada de diumenge seran les 03:00h, cosa que farà que durant el dia tinguem més hores de llum. Segueix el debat europeu sobre si s’eliminen aquests canvis

L’hivern ens ha abandonat fa pocs dies i això sempre és sinònim de canvi horari. D’aquesta manera, aquest proper cap de setmana tornarem a l’horari estiu. Concretament, diumenge 31 de març a les 02:00h de la matinada haurem d’avançar els rellotges fins a les 03:00h. Com que avancem l'hora, diumenge dormirem una hora menys. Un nou canvi horari enmig del debat europeu sobre si s’eliminen o no aquests canvis.

D’aquesta manera, a partir del mateix diumenge tindrem més hores de llum solar durant el dia, però el sol tardarà més a sortir a primera hora. D’aquesta manera, segons el calendari solar de Barcelona ciutat, el sol sortirà diumenge a les 7:40h del matí i es pondrà a les 20:13h del vespre. Per tant, els que us lleveu molt d’hora per anar a treballar notareu que quan sortiu de casa encara és de nit, però, per contra, quan tornem cap a casa podrem gaudir d’un bon sol fins tard. 

De fet, ja portem setmanes en què cada dia tenim alguns minuts més de llum solar, tendència que continuarà fins el solstici d’estiu al juny, allargant-se cada dia entre 2 i 3 minuts la llum solar. El dia més llarg de l’any serà el 21 de juny, quan tindrem 15 hores i 11 minuts de llum del sol. 

Segueix el debat sobre si es suprimeixen o no els canvis horaris

Inicialment, els canvis horaris es van aplicar per reduir el consum d’energia i aprofitar al màxim les hores de sol, tant a l’hivern com a l’estiu. Però molts experts ja han posat en dubte aquesta mesura, ja que el canvi depèn molt de la franja horària en la que ens trobem, la meteorologia, els horaris laborals i la latitud dels països, ja que al nord d’Europa, per exemple, per molt que es canviï l’horari hi haurà molt poques de sol al dia.

Per aquesta raó, la Unió Europea ha apostat recentment perquè, de cara a aquest any, es suprimeixin els canvis horaris. No obstant, el debat segueix molt encallat i els estats membres no es posen d’acord sobre si es pren aquesta decisió definitiva o no. Per tant, encara hi ha dubtes sobre si el proper mes d’octubre haurem de tornar a fer o no el canvi horari. 

Més hores al carrer amb l’horari d’estiu

L’horari d’hivern provoca que el sol marxi d’hora, molta gent estigui mandrosa i es quedi a casa en lloc de sortir al carrer i, inclús, hi ha persones que entren en un estat d’inici de depressió per la falta de la vitamina que ens aporta el sol. En canvi, l’horari d’estiu provoca tot el contrari, ja que fa més calor, tenim llum solar fins ben tard i la gent prefereix estar al carrer que a casa tancada. Un canvi horari que, sens dubte, fa apujar l’estat d’ànim i aporta molts beneficis per a la salut.