El Govern de la Generalitat ha aprovat aquest dimarts en el Consell Executiu el 'Pla Viure Millor', que busca posar les bases per a una reforma horària que permeti «gaudir d'uns models de gestió del temps més eficients i amb uns horaris més racionals i flexibles que facilitin la conciliació».
El pla, publicat per l'Oficina per a la Reforma Horària de la Generalitat el mes de juliol passat, s'impulsa per a complir amb els compromisos recollits en el Pacte per la Reforma Horària, signat a l'estiu del 2017 amb el suport de 110 institucions, segons ha informat l'Executiu català.
La Generalitat ha informat que el pla estarà coordinat per la seva Oficina per a la Reforma Horària, que s'avaluarà i actualitzarà l'any que ve, i que amb ell, Catalunya es convertirà en «pionera a promoure un pla transversal de polítiques del temps i de reforma horària».
Aquest diumenge, a les 3 seran les 2
El canvi d'hora d'enguany es produirà en aquest cas durant la matinada del pròxim dissabte 24 al diumenge 25 d'octubre. Caldrà retardar els rellotges una hora, raó per la qual a les 03.00 h seran les 02.00 h, mentre que a les Illes Canàries a les 02.00 h serà la 01.00 h. Amb això, recuperarem una hora de descans.
Aquest canvi d'hora es produeix l'últim diumenge d'octubre de cada any i forma part de la Directiva Europea 200/84CE que també estableix l'aplicació de l'horari d'estiu a la fi de març. Aquesta normativa és d'obligatòria aplicació en tots els països membres de la UE i té com a objectiu aconseguir un estalvi energètic i aprofitar les hores de llum natural.
La Comissió Europea va realitzar en 2018 una consulta a tots els ciutadans europeus en la qual més del 80% dels 4,6 milions de persones que van participar es van mostrar a favor d'acabar amb els canvis d'hora. Amb aquest resultat, la Comissió va proposar acabar amb aquesta pràctica i que el març de 2019 es produís l'últim canvi d'hora. La falta d'acord entre els estats i d'avaluacions d'impacte ha fet que Europa retardi fins a 2021 la possible anul·lació del canvi horari.