Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Trapero

L'Audiència Nacional confirma l'absolució de Trapero i l'excúpula d'Interior

També queden absolts Teresa Laplana, Pere Soler i Cèsar Puig

Trapero
Trapero ha estat absolt per l'Audiència Nacional. | ACN

L'Audiència Nacional ja ha notificat a les parts la sentència que absol el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, la intendent Teresa Laplana, l'exsecretari general d'Interior Cèsar Puig i l'exdirector general dels Mossos Pere Soler pels fets de setembre i octubre del 2017. La fiscalia demanava 10 anys de presó per a Trapero, Puig i Soler per sedició, amb l'alternativa de 20 mesos d'inhabilitació pel delicte de desobediència. Per a Laplana va demanar 4 anys de presó per sedició o un d'inhabilitació per desobediència.

Vot particular d'una magistrada

El judici es va celebrar a Madrid entre gener i març, i després es va interrompre per la pandèmia. La vista oral es va poder acabar al juny. La fiscalia, que inicialment acusava per rebel·lió, finalment va acusar només per sedició i fins i tot va obrir la possibilitat a condemnar només per desobediència. Les diferències de criteri entre els tres magistrats han endarrerit la sentència més del previst.

El jutge progressista Ramón Sáez ha aconseguit, doncs, durant les deliberacions de la sentència, convèncer un altre dels components del tribunal, el conservador Francisco Vieira d'imposar el seu criteri i absoldre Trapero, Laplana, Puig i Soler. Qui ha presentat un vot particular ha estat la magistrada Concepción Espejel, que creu que els delictes que es consideren provats en la sentència constitueixen un delicte de sedició. Mentre que la sentència s'explica en un total de 96 pàgines, el vot particular d'Espejel queda justificat en un arxiu de 460 pàgines.

Forn es congratula de l'absolució

Tot i els quatre mesos de deliberacions, doncs, finalment els tres membres del tribunal no s'han posat d'acord sobre la condemna que havia de caure contra els quatre acusats. Finalment, però, s'ha imposat el criteri de l'absolució, tal com avançava aquest dimarts la Cadena SER. El conseller d'Interior en el moment dels fets, Joaquim Forn, es congratulava de la decisió a Twitter amb una piulada molt eloqüent. «Una bona notícia! Sento una inmensa alegria per l'absolució del major Trapero i la cúpula d'Interior l'1-Oct. I amb aquesta decisió s'obren encara més dubtes sobre la sentència del Suprem», deia Quim Forn.