Imatge d'arxiu de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau

Colau vol congelar els impostos pel 2021 a Barcelona

L'Ajuntament pretén mantenir el 75% de rebaixa en la taxa de terrasses durant el proper exercici

L'Ajuntament de Barcelona vol congelar els impostos i les taxes municipals de cara a l'exercici 2021. Així ho proposaran aquest dimecres, 21 d'octubre, els regidors d'Hisenda, Montserrat Ballarín; i de Pressupost, Jordi Martí, a la comissió d'Economia del consistori barceloní. Començaran d'aquesta manera les negociacions entre partits que acabaran amb l'aprovació de les ordenances fiscals al plenari del mes de desembre. Amb la congelació, i tenint en compte un possible augment de la morositat a causa de la crisi econòmica derivada de la pandèmia, l'Ajuntament fa una previsió d'ingressos d'uns 60-70 milions d'euros menys que aquest any.

Molts menys ingressos

Ja aquest 2020 es tancarà amb una entrada d'ingressos molt menor a la que es preveia amb els pressupostos —aprovats abans de la pandèmia per Barcelona en Comú, el PSC, ERC i JxCat—, amb una caiguda d'uns 183 milions d'euros, a causa de la disminució de la recaptació via taxa d'ocupació pública o de reduccions dels ingressos per la taxa de terrasses o la de recollida dels residus comercials. Per al 2021, es pretén continuar amb la reducció del 75% de la taxa de terrasses que, a més, no es cobrarà en cas que s'hagi d'aturar l'activitat a causa de la pandèmia durant els dies de tancament.

Pel que fa a canvis en els impostos i taxes a la ciutat, es preveu la creació d'una taxa d'ocupació de la via pública per a les explotacions econòmiques de patinets elèctrics compartits, segons ha informat 'El País'. A més, s'han introduït canvis tècnics en l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE), el de Béns Immobles (IBI) o el de Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO). També es manté la bonificació del 95% de l'IBI als habitatges de lloguer social impulsats per entitats sense ànim de lucre que construeixen en sòl públic.

Les ordenances, primer pas per al pressupost

El govern d'Ada Colau, format per Barcelona en Comú i el PSC, estaria en disposició, doncs, d'aprovar les ordenances fiscals a Barcelona abans que acabi l'any. Aquest és el pas previ al pressupost, que podria estar enllestit en les primeres setmanes de l'any 2021. La negociació serà complicada atesa la precampanya de les eleccions catalanes i cal tenir en compte que Colau va aprovar els seus primers comptes en cinc anys en aquest exercici 2020. S'augura, doncs, un hivern on el govern barceloní haurà de picar molta pedra si vol aprovar els números.