Les hores en què comença el toc de queda en els països d'Europa on està en vigor

França ho aplica per ciutats i Bèlgica a tot el país, mentre que a Itàlia es durà a terme a les regions de Llombardia i Campània

Antidisturbis de la policia francesa amb casc i equip
El toc de queda s'aplica en tres llocs d'Europa amb diferents franges horàries | Pixabay

Si finalment s'acaba aplicant el toc de queda, Espanya serà el quart lloc d'Europa en el qual es recorre a aquesta solució, l'última bala dels països europeus per combatre el coronavirus. Però, com seria aquí el toc de queda? Només cal mirar les hores en què comença en els països d'Europa on ja està en vigor.

França i Bèlgica van ser els primers països d'Europa on es va aplicar el toc de queda, un mecanisme excepcional que permet als governs limitar la llibertat de moviments dels ciutadans durant unes hores concretes. A Itàlia, el govern va cedir la decisió a les regions, i Llombardia i Campània han anunciat que també tindran el seu toc de queda.

França, de 21.00 a 07.00

El president francès Emmanuel Macron va anunciar dijous de la setmana passada l'aplicació d'un toc de queda de 9 del vespre a 7 del matí durant quatre setmanes. La mesura afecta París i altres vuit grans ciutats: Montpeller, Marsella, Lió, Tolosa, Lille, Grenoble, Rouen i Saint-Etienne; i de moment, s'ha anunciat que estarà en vigor durant quatre setmanes.

El toc de queda a França va entrar en vigor dissabte a les 12 de la nit i suposa que els francesos en les ciutats afectades no poden sortir al carrer entre les 21.00 i les 7.00, excepte els que realitzen activitats essencials o entren dins de les comptades excepcions que contempla el decret del toc de queda.

Bèlgica, de 00.00 a 05.00

Convertint-se en un dels països més afectats pel coronavirus en aquesta segona onada, Bèlgica aplica des de les 12 de la nit de dilluns a dimarts un toc de queda nocturn. En aquest cas és més limitat que el francès, perquè afecta només la franja horària de 00.00 a 05.00. Es completa així el dur paquet de mesures al país que va començar amb el tancament de bars i restaurants durant quatre setmanes.

A diferència de França, a Bèlgica el toc de queda afecta tot el país. A més del toc de queda, els bars i restaurants només poden servir menjar per emportar fins a les deu de la nit amb la prohibició de vendre alcohol a partir de les vuit.

Llombardia i Campània, de 23.00 a 05.00

Llombardia i Campània han estat els últims llocs d'Europa en sumar-se al toc de queda. Llombardia ho farà a partir de demà, des de les 23.00 a les 05.00. El govern de la regió ha sol·licitat l'aplicació de la mesura al govern italià per frenar l'onada de contagis en una regió que ja va ser molt castigada durant la primera onada.

Campània, al sud de país, sol·licitarà al govern italià un toc de queda des de divendres segons ha confirmat en les últimes hores el seu governador. En aquesta regió també es preveu que la prohibició afecti la franja horària de 23.00 a 05.00.

I Espanya?

El govern espanyol està estudiant les possibilitats legals del toc de queda i com seria la seva aplicació perquè tingués efecte. Mirant el que fan la resta de països, té a la seva disposició diversos models, des del més restrictiu a França (10 hores) fins al més limitat a Bèlgica (5 hores).

A més, també podria aplicar-ho a tot el país, com a Bèlgica, o només algunes regions, com a Itàlia, o ciutats, com a França. Sanitat no ha revelat res fins ara a l'espera de la reunió del Consell Interterritorial de Salut que se celebrarà demà dijous, però tenint en compte les últimes mesures a Madrid, es podria anar cap a un model dur del toc de queda.


Comentaris

envia el comentari