Terrassa d'un bar

La patronal Pimec demana a l'administració assumir «costos» de reduir al 50% el lloguer

La reducció del lloguer també afecta a petits propietaris i estalviadors

La patronal Pimec ha demanat a l'administració pública assumir «una part dels costos» de la reducció obligatòria al 50% del lloguer dels locals afectats per les restriccions per la pandèmia. El Govern ha anunciat aquest dimarts que reduirà a la meitat els lloguers dels locals comercials tancats forçosament per la pandèmia en cas que arrendatari i propietari no es posin d'acord en altres modificacions.

El decret, que l'executiu català aprovarà aquest dimarts al consell de Govern, preveu que els llogaters puguin demanar canvis substancials en les condicions del contracte però que, si no hi ha acord a través de la negociació, es forci la reducció al 50% del lloguer mentre duri la suspensió total de l'activitat o la reducció proporcional en cas de restriccions parcials.

Ara, el president de Pimec, Josep González, sosté en un comunicat que aquesta reducció també afecta a petits propietaris i estalviadors, «que no haurien d'assumir sols les conseqüències d'aquesta decisió». Encara que es «valora la intenció» del Govern d'evitar el tancament d'empreses i la pèrdua de llocs de treball, el president demana adoptar mesures més creatives i equilibrades, en les seves paraules, per a aconseguir aquests objectius.

Així, Pimec proposa bonificar l'IRPF i l'Impost de Societats als arrendadors que hagin baixat o condonat el lloguer durant l'estat d'alarma per la Covid-19 i els tancaments decretats per l'administració. També planteja aplicar una manca sobre els préstecs hipotecaris sobre els immobles sotmesos a aquesta rebaixa obligatòria del lloguer: «Es tracta d'una mesura àmpliament aplicada als països del nostre entorn en aquests temps difícils».

Països com Itàlia ja han aplicat aquesta bonificació fiscal

González posa d'exemple que altres països com Itàlia apliquen des del març aquesta bonificació fiscal a l'IRPF o Impost de Societats als arrendadors que s'avenen a rebaixar o condonar el lloguer durant l'estat d’alarma i els tancaments administratius. «De la mateixa manera es podria aplicar una carència sobre els préstecs hipotecaris dels immobles sotmesos a una rebaixa forçosa del lloguer», ha afegit el president de Pimec. «Calen mesures de calat però equilibrades i creatives, que permetin mantenir el flux monetari a l'economia i alhora protegir els interessos de les petites empreses i dels petits estalviadors», ha conclòs el president de Pimec.