Imatge d'una oficina del SOC amb diverses persones fent cua

Treball registra un increment de 1.500 ERTO i 13.600 treballadors des del tancament de bars i restaurants

És l'augment més notable d'expedients temporals des de la fi de l'estat d'alarma

El tancament de bars, restaurants i centres d'estètica i les restriccions d'aforament en el comerç ha provocat un augment dels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) a Catalunya. Entre divendres i dilluns, 1.556 empreses han presentat un ERTO al Departament de Treball. En aquests quatre dies, 13.698 treballadors han estat inclosos en aquests nous expedients. Així ho ha assegurat el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, en una roda de premsa aquest dimarts, en què s'ha presentat un acord entre la seva conselleria i Barcelona Activa.

En aquest sentit, El Homrani ha puntualitzat que el número de treballadors afectats per ERTO podria ser superior, ja que la conselleria no controla quants empleats han tornat a ser inclosos en expedients «vius», xifres que depenen del govern espanyol. Aquest és el primer increment notable d'expedients que arriba al Departament des del pic registrat durant el confinament. Barcelona continua sent l'epicentre del fenomen dels ERTO, ja que concentra 1.215 dels nous procediments i 10.861 persones.

Cal recordar que el tancament de bars, restaurants i centres d'estètica, que va iniciar-se el passat divendres, té una durada de 15 dies, tot i que el Govern podria allargar aquestes mesures si les xifres de la pandèmia no milloren. En aquest sentit, la Generalitat ha aprovat un paquet de mesures per a les empreses que s'hagin vist afectats per les noves restriccions, que inclouen, entre altres, la reducció temporal del 50% en el lloguer dels locals o una línia d'ajuts directes de fins a 1.500 euros.

Més de la meitat d'empreses demanen un ERTO per impediment

Els restauradors i altres empresaris que han optat per 'hibernar' la seva producció a través d'un expedient ho han pogut fer amb les noves modalitats aprovades fa poques setmanes pel govern espanyol. És el cas de 862 companyies, que han optat per demanar un expedient d'impediment, que va acompanyat d'una exoneració pràcticament total de quotes.

D'altra banda, 660 empreses han optat per un ERTO de força major i 34, per un de causes econòmiques, organitzatives i de producció. Abans de l'aplicació d'aquestes noves restriccions, a Catalunya hi havia unes 146.000 persones afectades per ERTO, segons les dades de la Seguretat Social.