Fernando Simón en primer pla amb les banderes espanyola i europea al darrere

El 'greu error' de Fernando Simón: 'Una altra patinada del portaveu'

Durant tots aquests mesos de compareixences s'han anat observant algunes contradiccions en el seu discurs

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, és una de les cares més visibles de la pandèmia provocada per la Covid-19. Simón, compareix gairebé cada dia per donar les darreres informacions sobre l'expansió del virus i durant tots aquests mesos de compareixences s'han anat observant algunes contradiccions en el seu discurs.

Sigui perquè el virus és totalment desconegut i encara no es coneix la seva evolució o perquè les dades que té no són del tot clares, Fernando Simón va protagonitzar un nou canvi d'argument en la seva última aparició pública que ha cridat molt l'atenció. Tal com recull El Español, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, va passar d'afirmar que estem en «fase d'estabilització de contagis prèvia a un possible descens» a «observar un lleuger increment». I tot això en qüestió de quatre dies.

D'aquesta manera, Simón va passar d'un sentiment d'optimisme a una preocupació extrema sobre l'expansió de la pandèmia al nostre país. Va ser el passat dijous quan va anunciar que Espanya es trobava en una fase «d'estabilització» on s'augurava un «clar descens». Però el dilluns, 19 d'octubre, Fernando Simón va haver de corregir-se després de comptabilitzar gairebé 38.000 nous positius. El portaveu deixava de parlar així de «descens» a les xifres i anunciava una «tendència ascendent» d'acord amb la situació europea.

«No estem evolucionant suficientment bé. Estem en una fase on podríem estar en fase d'ascens», rectificava en roda de premsa. El director del CCAES justificava el seu canvi de parer assenyalant les dades que s'estan registrant en l'àmbit europeu. «És cert que l'increment no és tant radical com en altres països de la Unió Europea i podria deure's a les ondulacions que sempre observem quan hi ha una fase d'estabilització, però no tenim cap seguretat», assenyalava.

Era el mateix Fernando Simón el que demanava preocupació a l'hora d'interpretar un possible descens de contagis. «S'ha de prendre amb molt de compte. No podem garantir que estiguem en aquesta fase d'estabilització», repetia una vegada contradient així el seu pronòstic donat quatre dies abans.

Les contradiccions de Fernando Simón

No és la primera vegada que el director del CCAES cau en vacil·lacions o contradiccions que criden més l'atenció i que s'ha acabat demostrant que estava equivocat en les seves opinions. A l'inici de la pandèmia, quan Itàlia va començar a sumar casos, Simón va dir que Espanya no tindria «com a molt, més enllà d'algun cas diagnòstic. No hi haurà transmissió local i, si n'hi ha, serà molt limitada i controlada», va dir a principis de març. 

Un dels errors que més va cridar l'atenció va ser sobre la utilització de les mascaretes. Si a l'inici de la pandèmiaFernando Simón deia que «no eren un factor clau» i que si estaves sa no feia falta posar-se-la, mesos més tard el govern va acabar admetent que no van aplicar l'ús obligatori perquè consideraven una mesura «difícil de complir».

També a l'agost, quan Espanya estava amb un repunt de contagis molt alt que indicava que estàvem en una segona onada, l'expert va negar que això fos cert. Simón va preferir no referir-se a la situació que estàvem travessant com una segona onada cridant a la calma i a la prudència perquè «es poden generar percepcions de risc diferents de les que realment estem veient». Una compilació d'errors que posen de manifest les diferents opinions del director del CCAES a l'hora d'interpretar les dades sobre la pandèmia.