Imatge de dos rellotges marcant el canvi d'hora a l'horari d'hivern

Atents als rellotges | Ja arriba el canvi horari d’estiu: quan i com l’hem de fer

La matinada de l'últim diumenge de març dormirem una hora menys, però els dies s’allargaran més

El canvi horari que vivim dues vegades cada any genera sempre molta polèmica i, de fet, la Unió Europea té sobre la taula des de fa temps eliminar-lo, sobretot pels canvis que provoca a l’estat anímic de les persones. No obstant, si hi ha un canvi que agrada més que l’altre a la població és el que vivim al març, ja que significa l’entrada oficial a l’horari d’estiu i, per tant, els dies s’allarguen molt més.

Aquest any 2021, el canvi horari d’estiu el viurem la matinada del proper diumenge, 28 de març. Serà llavors quan a les 02:00h de la nit haurem d’avançar els rellotges una hora, a les 03.00h. Cal recordar que els aparells tecnològics actuals, com ara la majoria dels telèfons mòbils, canvien automàticament l’hora.

Pros i contres d’aquest canvi horari

D’aquesta manera, diumenge dormirem una hora menys i tindrem una jornada de tan sols 23 hores, cosa que pot generar més cansament a diverses persones, així com la sensació que ens llevem més tard. No obstant, aquest canvi és molt més benvingut per a la majoria de la població que no pas el d’hivern, ja que implica un pas ferm cap a l’estiu i, normalment, l’estat anímic és molt més positiu.

De fet, a partir de diumenge notarem com els dies s’allarguen més. El fet que la llum solar duri fins ben entrat al vespre i que la meteorologia també acompanyi amb ambient cada cop més agradable, són factors que, normalment, aporten una millora anímica i més optimisme entre la població. En canvi, l’horari d’hivern aporta tot just el contrari a moltes persones, ja que implica més hores de nit, més fred i, en definitiva, sensació de més cansament i menys ganes per fer activitats a l’exterior.

L’eterna polèmica del canvi horari

Ja fa anys que la Unió Europea s’ha plantejat seriosament l’eliminació dels canvis horaris. De fet, i segons les previsions establertes fa temps, aquesta mesura hauria d’haver entrat en vigor ja fa mesos, deixant llibertat a cada estat membre perquè decidís si es quedava permanentment amb l’horari d’estiu o d’hivern.

No obstant, la falta de consens i l’arribada de la pandèmia del coronavirus han paralitzat completament aquesta mesura, i encara no hi ha data per a l’eliminació del canvi horari, tot i que la majoria de la ciutadania està a favor  d’acabar amb aquest tràngol que vivim dos cops a l’any. D’aquesta manera, aquest 2021 encara tocarà canviar dues vegades l’hora i la polèmica continuarà.