Canvi en les pensions de 650.000 jubilats d'Espanya

El Govern va aprovar el traspàs de les classes passives de l'Estat des del Ministeri d'Hisenda fins al de la Seguretat Social

José Luis Escrivá durant una roda de premsa
José Luis Escrivá assegura que el traspàs de les classes passives es deu a la necessitat d'estructurar els departaments ministerials. | EFE

La crisi del coronavirus indubtablement està produint canvis en el sistema econòmic i social que sustenta el nostre actual Estat de Benestar. La setmana passada el Govern va aprovar la integració de les classes passives de l'Estat —funcionaris civils i militars— a la Seguretat Social  a través del reial decret llei de mesures urgents complementàries per donar suport a l'economia i l'ocupació.

D'aquesta manera es produeix el traspàs des d'Hisenda, el ministeri que ostentava la seva gestió, fins al Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

Què són les classes passives de l'Estat?

El règim de classes passives, en extinció des de 2011, abasta a tots els funcionaris de carrera de l'Administració civil i militar de l'Estat, de l'Administració de Justícia, de les Forces i Cossos de Seguretat i de les Corts Generals, inclosos alts càrrecs polítics que van aconseguir la seva plaça abans de 2011. Amb posterioritat, tots els treballadors pertanyen al règim general.

D'aquesta manera, el canvi afectarà 657.118 pensions, segons dades del mes de març de 2020, i als prop d'1,8 milions de treballadors que romanen en actiu. Pel que fa al pressupost econòmic, el pagament d'aquestes pensions el 2019 van suposar una despesa de 15.711.000 d'euros, per sobre dels 14.590 milions habilitats per a aquesta partida en els pressupostos prorrogats de 2018.

Com pot afectar aquest canvi als pensionistes?

L'objectiu, segons assenyala el Govern, és estructurar els departaments ministerials per generar seguretat jurídica i certesa en matèria de pensions. No obstant això, el traspàs no ha estat exempt de polèmica a causa de la preocupació perquè els canvis en el reconeixement i la gestió de pensions afectin la retribució dels pensionistes.

Segons assenyalava el Ministeri, aquest canvi no afectaria l'origen del pressupost per finançar les pensions dels funcionaris jubilats. És a dir, el finançament seguiria sortint del pressupost de l'Estat, no de les arques de la Seguretat Social, però els diners els gestionaria la Seguretat Social.

Malgrat això, són moltes les associacions que han mostrat la seva preocupació per aquesta modificació. Sense anar més lluny, la federació d'atenció a la ciutadania d'USO creu que aquesta nova mesura és un «atac contra els mutualistes i pensionistes perquè posa en risc les quanties actuals i les futures».


Comentaris
Jordi
Les pensions no és tocant ni en broma sinó sabreu lo que farem els pensionistes serà molt gros ala edad que tenim no em de viuré de miseria

envia el comentari