Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Persona estressada davant d'un ordinador amb una imatge superposada d'una mà sostenint un maletí.

El canvi que planteja la jornada laboral de 37,5 hores que no agradarà a molts

Així afectarà la nova jornada laboral de 37,5 hores si treballes a temps parcial

L'anunci de la pròxima implementació de la jornada laboral de 37,5 hores setmanals ha generat una onada de preguntes i preocupacions entre els treballadors a temps parcial i les empreses.

Aquesta nova normativa estableix que els contractes a temps parcial amb una durada igual o superior al període de referència fixat per al còmput de la jornada de treball passaran automàticament a ser contractes a temps complet.

Però, com afectarà realment aquesta mesura els empleats i el mercat laboral en general?

Imatge de fons d'una oficina amb persona treballant, amb una altra imatge d'una dona amb gest pensatiu i una altra imatge d'un rellotge digital que marca les 16.44 de la tarda
El teu contracte a temps parcial pot convertir-se en un a temps complet? | Lais Schulz, Africa Images, Getty Images

De contractes a temps parcial a temps complet

Amb la instauració de la jornada laboral de 37,5 hores, els contractes a temps parcial que igualin o superin aquesta durada setmanal es convertiran automàticament en contractes a temps complet.

Això vol dir que molts treballadors que anteriorment tenien contractes a temps parcial ara veuran un canvi significatiu en les seves condicions laborals i salarials.

Impacte a l'ocupació i als treballadors

Per als treballadors, aquest canvi pot tenir tant avantatges com desavantatges. D'una banda, aquells que passin a tenir un contracte a temps complet gaudiran d'un increment proporcional als seus salaris, cosa que pot representar una millora econòmica significativa.

Una dona amb expressió de sorpresa sosté les ulleres davant d'una oficina plena de persones treballant en ordinadors.
Treball a temps complet per tothom? La polèmica darrere de la jornada de 37,5 hores | g-stockstudio de Getty Images, Deagreez

No obstant això, aquest canvi també pot comportar més càrrega laboral i la necessitat de reorganitzar la vida personal i professional per adaptar-se a les noves hores de treball.

Des del punt de vista de la feina, aquesta mesura podria tenir diversos efectes. Les empreses hauran d'ajustar les seves plantilles i pressupostos per complir amb la nova normativa, cosa que podria portar a una reestructuració interna.

A més, és probable que algunes empreses busquin alternatives per evitar la conversió automàtica de contractes, com ara la contractació temporal o l'externalització de serveis.

Un grup de treballadors sobre una bastida, a la part dreta un home amb la boca oberta sorprès, i al cercle, un contracte
El que necessites saber sobre la nova jornada laboral i afectarà tots els treballadors | Pexels, Getty Images

La transició a una jornada laboral de 37,5 hores presenta beneficis, però també reptes. I és que les empreses, a partir de l'1 de gener del 2025, hauran d'ajustar les seves estructures salarials i de recursos humans.

Per aquesta raó, les reaccions davant d'aquesta nova normativa han estat mixtes. Mentre alguns treballadors celebren la possibilitat d'obtenir contractes més estables i més ben remunerats, altres expressen la seva preocupació per l'augment de la càrrega laboral.

Per part seva, les empreses s'enfronten al desafiament d'implementar aquests canvis de manera efectiva sense afectar negativament la seva operativa i productivitat.